Световната банка отпусна 2,25 млрд. долара на Нигерия

Нигерия получи заем от Световната банка в размер на 2,25 млрд. долара, за да подпомогне усилията за стабилизиране на икономиката, предаде АФП.

Най-многолюдната африканска държава изпитва затруднения, откакто президентът Бола Ахмед Тинубу въведе строги реформи при встъпването си в длъжност преди една година.
Той обяви края на скъпоструващата субсидия за горивата и освободи наирата, което доведе до скок в цените на горивата и храните и до рязък спад в стойността на валутата.
Нигерия, която е голям производител на петрол, зависим от износа на суров петрол, също се бори да поддържа производството на петрол.
Световната банка заяви, че заемът от две части в размер на 1,5 млрд. долара и 750 млн. долара ще помогне на Нигерия да стабилизира икономиката, да подпомогне най-бедните и също така да подобри приходите от непетролни дейности.
"Съгласуваните усилия на Нигерия за провеждане на мащабни макрофискални реформи я поставят на нов път, който може да стабилизира икономиката ѝ", заяви Усман Диагана, вицепрезидент на Световната банка за Западна и Централна Африка.
"От решаващо значение е да се запази темпото на реформите и да продължи да се увеличава и разширява защитата на бедните и икономически застрашените лица", допълни Диагана. 
Първата част от заема е насочена към укрепване на политиката и защита на бедните, докато втората подпомага данъчните реформи и приходите и защитава приходите от петрол.
Правителствените служители признават, че реформите са създали трудности за нигерийците, но многократно са призовавали за търпение, за да се даде време на мерките да подействат.
По данни на Националното статистическо бюро през април инфлацията достигна рекордни нива от 33,69%, като инфлацията при хранителните продукти надхвърли 40,5%.
Рязкото повишаване на разходите за живот предизвика някои протести и мародерства. Този месец профсъюзите нарушиха полетите и спряха националната електропреносна мрежа по време на еднодневна стачка заради минималните заплати. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон