“Винарят има специфични важни неща, които трябва да изпълнява. Казват, че са серт хора, но то е заради желанието им всяко вино да стане перфектно”. Това заяви за БГНЕС Стефан Огнянов, трето поколение винар и организатор за столичния Арт базар.
“За виното е важно гроздето да се бере по едно и също време, важно е как се грижиш за самите лозя, как измиваш своите бъчви, то е като религия. Киснеш бурето, измиваш листата, след което пиеш до припадък”, сподели с насмешка винарят, след което разказа много интересна история за Трифон Зарезан. “Имаше едни малки винари, за които дойде ли петък - то се започва с празненствата. Дядо ми събираше приятели лозари, и правеха едно много чудно упражнение - който има най-слаба година, носи пълнен петел, който има най-силна година, той носи пълнено агне. Така веднъж един дядо каза, че ще изпие 5 литра вино, но никой не му повярва. Той започна да пие, запъхтя се, явно не успяваше. Дядо ми му даде две глави лук - даде му ги, защото с него се изтрезнява, и той успя да изпие и останалото количество вино. Тогава всички се надигнаха, че басът не е бил честен”.
Така правят винарите - те са весели хора, забавни, обичат да се черпят, такива са и моите спомени като член на винарско семейство”, сподели още видният винар, след което пожела на всички читатели на БГНЕС един весел Трифон Зарезан, прекаран с любими хора. /БГНЕС