Среща на външните министри на НАТО в Прага

На снимката: Йенс Столтенберг по време на визитата му в София. ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на НАТО ще се срещнат в Прага.

Двудневната среща в чешката столица трябва да се съсредоточи върху усилията за изработване на пакет от мерки в подкрепа на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Но вихрещият се дебат дали да се позволи на Киев да използва оръжия, изпратени от западните поддръжници, за нанасяне на удари по територията на Русия рискува да засенчи срещата.

Украйна настоява пред своите поддръжници - най-вече Съединените щати - да ѝ позволят да използва оръжията с по-дълъг обсег на действие, които те предоставят, за да поразява цели в Русия.

САЩ и Германия досега отказваха да разрешат на Киев да нанася удари по границата от страх, че това може да ги приближи до пряк конфликт с Москва.

Преди срещата на НАТО ръководителят на алианса Йенс Столтенберг неколкократно посочи, че е време членовете да преразгледат тези ограничения, тъй като те възпрепятстват способността на Киев да се защитава.

На 28 май френският президент Еманюел Макрон сякаш промени позицията си, като каза, че на Украйна трябва да бъде позволено да "неутрализира" бази в Русия, използвани за нанасяне на удари.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче остана по-малко ангажиран, заявявайки, че Украйна трябва да действа в рамките на закона - а Берлин така или иначе не е доставил оръжия за удари по Русия.

От другата страна на Атлантическия океан Белият дом заяви, че все още се противопоставя на това Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари по територията на Русия, въпреки че държавният секретар Антъни Блинкен намекна, че тази стратегия може да се промени.

Междувременно Москва реагира остро - президентът Владимир Путин предупреди, че ще има "сериозни последици", ако западните страни дадат одобрение на Украйна.

Онези, които настояват на Украйна да бъде дадена по-свободна воля, казват, че се надяват да се създаде импулс за САЩ и други страни да променят курса, тъй като Киев се бори да спре руската офанзива в Харковска област.

"Очевидно идеите на президента Макрон помагат на съюзниците, които смятат, че това правило трябва да се промени", каза дипломат от една от страните от НАТО.

"Надявам се, че дебатите в САЩ ще вземат под внимание идеите на Макрон", добави той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон