Срещата Путин-Байдън: Украйна, двустранните отношения, киберсигурност и Иран

Украйна, сигурността, премахване на ограниченията върху дипломатическите мисии - това бяха основните теми на вчерашната двучасова среща между лидерите на САЩ и Русия.

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън се договориха за "съществени консултации" по чувствителни въпроси на сигурността. Това съобщи пресслужбата на Кремъл след двучасовите разговори между лидерите, които се проведоха чрез телемост.

Преобладаващата тема на разговора беше ситуацията около Украйна, но президентите обсъдиха и изпълнението на решенията от срещата на върха в Женева, диалога по киберсигурността и други двустранни въпроси, включително ограниченията за работата на дипломатите.

Украйна - санкции и гаранции

Темата за Украйна, отбелязва Кремъл, е заела "преобладаващо място". Байдън изрази загриженост във връзка с предполагаемото заплашително придвижване на руски войски в близост до границите на Украйна и очерта мерките, които САЩ и техните съюзници са готови да предприемат в случай на по-нататъшна ескалация.

В отговор Путин подчерта, че отговорността не бива да се прехвърля на Москва, която се интересува от надеждни, правно закрепени гаранции, за да се избегне по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на повече оръжия в граничещите с Русия страни.

Според Белия дом Байдън е изразил "дълбоката загриженост" на Съединените щати и европейските им съюзници относно струпването на руски военни части в близост до границите на Украйна и е дал да се разбере, че те ще отговорят с "твърди икономически и други мерки", ако се стигне до военна ескалация, като е призовал за "връщане към дипломацията".

Двамата лидери са инструктирали своите помощници да "разработят" украинския въпрос, а САЩ ще направят това "в тясна координация със съюзниците и партньорите".

Двустранните отношения

В разговора беше признато, че сътрудничеството между Вашингтон и Москва все още е незадоволително, включително поради трудностите, свързани със "съкратените" дипломатически мисии.

Беше отбелязано също така, че е важно последователно да се изпълняват решенията от срещата на върха в Женева през юни 2021 г. и да се поддържа "духът на Женева" при разглеждането на двустранните отношения и други въпроси, които възникват между Русия и Съединените щати.

Лидерите припомниха съюза по време на Втората световна война, който трябва да бъде пример за "съвместна работа в днешните реалности", и изразиха мнение, че предвид специалната отговорност за международната сигурност и стабилност Москва и Вашингтон ще продължат диалога си.

Киберсигурност и Иран

Путин и Байдън подчертаха значението на диалога за киберсигурността и изразиха готовност да продължат практическото сътрудничество в борбата с киберпрестъпността.

Двамата са изразили надежда, че преговорите по иранското ядрено споразумение, които бяха подновени във Виена в края на ноември, ще бъдат конструктивни и ще доведат до решения, приемливи за всички страни./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон