Според Румен Радев скоро няма да има депутат, който да е бил в казарма

Президентът подчерта необходимостта от провеждането на дебат за това младите хора в България да имат поне базова военна подготовка.

„Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност“. Това коментира президентът Румен Радев по време на събор на запасното войнство в Стара Загора.

Президентът подчерта необходимостта от провеждането на дебат за това младите хора в България да имат поне базова военна подготовка, което да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията. Държавният глава припомни, че в миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не е така.

По думите му при липсата на наборна военна служба днес Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока.

Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България, заяви Румен Радев в приветствието си към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство на СОСЗР.

По думите на президента през годините СОСЗР се е утвърдил като стожер на националните идеали, българските славни воински традиции, важен фактор за родолюбивото възпитание на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. Държавният глава посочи, че те носят „онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове извоюваха и отстояха свободата на България“. Румен Радев подчерта също така високото обществено доверие към СОСЗР и важната роля на организацията за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната.

Държавният глава обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и посочи, че независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имат именно подготовката и мотивацията на личния състав. Във връзка с това президентът подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, който следва да се предава на следващите поколения.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон