Спад в петролното производство в Русия и ръст в добива на газ

Добивът на газ в Русия се е увеличил с 8% през първите четири месеца на годината до 246,4 млрд. куб. м., съобщи руският президент Владимир Путин.

Добивът на петрол е намалял с 1,8 % до 195,7 млн. тона през изминалата година, което до голяма степен се дължи на съкращенията на производството съгласно споразуменията на ОПЕК+.

На среща с Путин присъстваха вицепремиерът Александър Новак, руският представител на срещите ОПЕК+, министърът на енергетиката Сергей Цивилев, заместник-ръководителят на президентската администрация Максим Орешкин и ръководителят на газовия гигант „Газпром“ Алексей Милер, съобщиха държавните медии.

Милер отсъстваше от делегацията на Путин в Пекин миналата седмица. По време на посещението на руския държавен глава в Китай не бяха обявени нови сделки за петрол и газ.

„Въпреки санкциите и значителната нестабилност на световните и регионалните енергийни пазари, вътрешният горивно-енергиен комплекс се развива стабилно и се откриват нови области за износ“, заяви Путин на срещата.

„И това, което е изключително важно и приоритетно за нас, е, че той надеждно и напълно задоволява вътрешните нужди. Икономиката на Русия расте, потребностите се увеличават и са задоволени от горивно-енергийния комплекс“, добави той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон