София очаква предизборните послания и агитационни материали

В началото на предизборната кампания все още повечето партии не са поставили плакатите и билбордовете си в София, провери репортер на БГНЕС.

Екипът ни видя два билборда на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

ГЕРБ-СДС от друга страна са позиционирали шатрата си пред НДК, където граждани могат да отидат и да се запознаят с това, което предлага коалицията.

ПП-ДБ, ДПС и БСП все още не са поставили плакати или агитационни материали в близост до техните централи, а екипът ни не видя техни билбордове или агитационни материали из София.

БГНЕС припомня, че в предизборната надпревара за изброите 2 в 1, в които ще гласуваме за европейски и национален парламент ще участват 20 партии и 11 коалиции.

По правилата за тези избори участниците, които не получават партийни субсидии, ще имат право на един медиен пакет и той е в размер на 40 000 лв. Поради факта, че изборите са 2 в 1 на съответните партии и коалиции ще се полагат 40 000 вместо 80 000 лв. за предизборна реклама в медиите по време на кампанията. На около три четвърти от 31-мата участници се полагат медийни пакети. Разходът на държавата за това е близо 1 млн. лв., като с решението си ЦИК спестява още толкова. До този момент има подадени 8 жалби в съда заради това решение.

Голяма част от партиите и коалициите все още не са напълнили София с агитационни материали, но това предстои.

По правило предизборната кампания ще продължи до 7 юни в 24 ч., като се води на български език, а кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания. Не е и позволено принудително да се премахват агитационните плакати на участниците в изборите.

При излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания доставчиците на медийни услуги ги отделят чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

Забранено е използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Забранява се в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон