Служебната власт осигури 100 млн. лева за детската болница

През май 2028 година Националната детска болница трябва да бъде построена.

Министерски съвет изготви график за ревизия на дейностите по изграждане на Националната детска болница. Осигурени са 100 млн. лева за разчистване на терен, за проектиране и други дейности. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за безвъзмездно осигуряване на консултантски услуги.

В началото на септември ще стартира процесът по проектиране на болницата, след това – от 2025 година да започне строителството на Националната детска болница, заяви служебният финансов министър Людмила Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Необходимите средства за изграждане на болницата ще са включени в Бюджет 2025.

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева заяви, че процесите ще вървят паралелно, за да се осигури по-бързо изграждане.

„Важни са консултантският доклад и разрушаването на сградата – те ще се извършват паралелно”, уточни Кондева.

След това ще се стартира с обявяването на обществените поръчки за изграждане на болницата.

„Към май 2028 година се очаква Националната детска болница да бъде факт”, подчерта Кондева.

Здравният министър обясни, че е имало забавяне в първите дни от разчистването на терена от страна на изпълнителя на проекта, но сега има ежедневен контрол и са изискали да се представя ежеседмичен график за дейностите по разчистване на терена.

„Ние работим усилено за съкращаване на всички сектори, като ги изтегляме максимално и извършваме дейностите паралелно. Това изисква много усилия. Най-оптимистичният срок за построяване на болницата е три години и три месеца, тоест – 9 месеца по-малко от предвидения 4-годишен период”, заяви д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания.

Междувременно от МЗ потвърдиха информацията от д-р Кондева относно разчистването на терена.

От там информираха, че усилията днес са насочени към премахване на сграда 2, която е опасна, съгласно одобрения от районната администрация План за безопасност.

Паралелно се подготвят и документите за издаване на ВИЗА за проектиране и за искане на становища от експлоатационните дружества - ВиК, ел. и газ.

Следващата седмица се очаква и първият доклад от Европейската инвестиционна банка. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон