Словенският парламент прие указ за признаване на палестинска държава

Словенският парламент прие декрет за признаване на палестинска държава. 52 депутати от 90-членния парламент гласуваха в подкрепа на прокарания от правителството указ.

Опозицията бойкотира гласуването с изключение на един депутат, който присъстваше, но се въздържа, предаде АФП. 
Левоцентристкото правителство на Словения изпрати декрета за признаване на палестинска държава за одобрение от парламента на 30 май.  
На 3 юни консервативната опозиционна Словенска демократическа партия (СДП), ръководена от бившия премиер Янез Янша, внесе предложение за провеждане на консултативен референдум по признаването.
СДП заяви, че Словения трябва да остане с мнозинството държави от ЕС, които са решили, че сега не е подходящият момент за подобна стъпка.
С внасянето на предложението СДС очакваше да отложи гласуването на признаването, тъй като законодателството определя 30-дневен срок, преди депутатите да гласуват по законопроекта.
На заседанието на 4 юни 52 депутати отхвърлиха предложението.
Председателят на парламента Урска Клакочар Зупанчич заяви, че опозицията е "злоупотребила с механизма на референдума" и обяви, че парламентът ще продължи гласуването, както е планирано.
Тя цитира правни тълкувания, според които 30-дневният срок се отнася само за законопроекти, а не за укази като този за признаване на чужда държава.
С декрета Словения признава палестинската държава в рамките на териториите, определени с резолюция на ООН от 1967 г., или в съответствие с всяко бъдещо мирно споразумение, постигнато от двете страни. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон