Слави Славов: Идващите от Непал работници очакват 500 евро заплата и осигурена квартира

Демографската криза в България напредва с големи темпове, а и не само в България. Нашите работници са много добри и биват привлечени в други държави, и нашата работна сила намалява драстично.

Това заяви Слави Славов, ръководител проекти в HR компанията „Human Power", на бизнес срещата „Решения за внос на работници от чужбина", чийто домакин е Българската търговско-промишлена палата (БТПП), предаде репортер на БГНЕС.

Славов представи процеса по подбор и наемане на работници от Непал, Индия и Бангладеш в България. Той подчерта, че в процеса по наемане на работници в чужбина има много предизвикателства. „Винаги първо правим среща с компанията, в която анализираме всички проблеми, които може да има, след което изготвяме стратегия кои условия ще бъдат най-добри за един работник и за компанията", каза Славов и добави, че процесът отнема доста време.

Работниците от чужбина пристигат в България след като е получено положително становище от Дирекция „Миграция", което бива изпратено към Посолството на България в Ню Делхи.

От април месец тази година HR компанията „Human Power" се стреми да научи работниците, които идват в България, да научат български език на базово ниво, и то с правилната терминология, необходима за сферата, в която работят.

Така например, ако работят в строителството, те следва да знаят абсолютно всичко необходимо за него и да могат да се изразяват на български език.

Илиян Станков е човекът, който отговаря за това да научи хората на български език. Той обясни, че това е специализиран курс, който има за цел да научи чуждестранните работници на български език и така те да станат по-атрактивни за самите работодателите, тъй като в повечето заводи и предприятия у нас началниците и бригадирите не говорят английски език. По думите му, това, че чуждестранните работници могат да се изкажат на български, улеснява работния процес.

Слави Славов даде пример с обучителните центрове на немски език в Бангладеш, както и в други страни, чиято идея е да научи работниците на немски език, за да може те да отидат да работят в Германия. „Смятам, че и тук е редно работниците да знаят български език на базово ниво", каза той.

Ръководителят на проекти в компанията за подбор на персонал увери, че никога не е имал желание да отнема работата на българите.

Славов обясни, че между 500 евро и нагоре са очакванията за възнаграждение на хората, идващи от Непал, както и осигурена квартира. „Около 650 евро, или 1300 лв. е разходът на собственика", допълни той.

HR компанията предлага оферта на стойност 1950 лв., в която са включени самолетният билет, куриерските такси, подготовката на български език, удължаването на процеса след третата година, ако работодателят и работникът искат да продължат работните си отношения. Освен това има и гаранция, което означава, че ако работодателят не хареса работника, се свързва с „Human Power", които от своя страна се опитват да подобрят комуникацията между тях по отношение на работния процес, но ако това не се случи, HR компанията поема ангажимента да върне обратно работника или да намери друг човек за сметка на компанията за подбор на персонал.

По отношение на медицинските осигуровки Славов обясни, че те не са част от здравноосигурителния кръг. Работниците имат застраховка, но също така в трудовия договор се записва, че лечението се покрива или от работодателя, или от работника, като преди подписването на договора между тях двете страни уточняват въпроса кой покрива лечението. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон