Скопие ще бори "българския диктат" и в Албания

Сдружение на македонци в Албания призова албанското правителство "да защити македонските права и свободи в Албания от българската агресия за денационализацията и асимилация, както и превръщането на македонците в българи", предаде БГНЕС.

Бившият кмет на албанското село Пустец Едмонд Темелко от името на Дружество Преспа публикува прокламация, призоваваща за "общомакедонско помирение и обединение в Албания и защита идентичността на македонския народ - името, езика, културата, историята и територията".

Организацията отхвърля резултатите от преброяването в Албания и го счита за "груб фалшификат, тъй като не отразяват реалния брой на етническите македонци в Албания".

"Продължаваме да твърдим, че в Албания няма "етнически българи", в нито едно преброяване от 1912 до 2023 г. няма нито един "българин" на територията на цялата Албания!", се казва в прокламацията.

Сдружението призовава кметът на община Пустец и македонците в Албания да отхвърлят всички посещения и всякаква материална помощ от българския посланик в Тирана, правителството в София и различни български фондации, "защото България прави това, за да покаже на света, че македонците в Албания са българи".

Отправено е искане към Европейския съюз "да вземе мерки" срещу Република България. Причината била, че София "манипулира македонците в балканските страни, като им дава български паспорти като възможност за емиграция в Западна Европа поради лошата икономическа ситуация в Албания, при условие че подписват писмена декларация, че са "българи".

По-рано и премиерът Северна Македония Християн Мицкоски обвини "българската пропаганда" за резултатите от преброяването.

БГНЕС припомня, че според официалните данни българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени.

Обвиненията за фалшификации бяха категорично отхвърлени от директора на Националния статистически институт INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон