Сиси: Жителите на Газа не трябва да бъдат насилствено разселвани

Президентът на Китай Си Дзинпин и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси в Пекин, Китай.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова международната общност да гарантира, че палестинците в Ивицата Газа няма да бъдат изселени от опустошената от войната територия.

"Аз призовавам международната общност незабавно да осигури дългосрочна хуманитарна помощ за Ивицата Газа и да прекрати израелската обсада", заяви Сиси на форум на арабски лидери и китайски официални лица в Пекин.

Той също така призова международната общност да "спре всякакви опити за принуждаване на палестинците насилствено да напуснат земята си", предаде АФП.

Тази седмица Китай е домакин на Сиси и няколко други арабски лидери за форум, на който се очакваха дискусии относно войната в Газа.

Коментарите на Сиси идват, след като на 29 май израелската армия заяви, че е придобила "оперативен контрол" над стратегическия коридор "Филаделфия" по границата между Ивицата Газа и Египет.

Коридорът е служил като буферна зона между Газа и Египет и израелски войски са патрулирали по него до 2005 г., когато са били изтеглени като част от по-широкообхватното изтегляне от Ивицата Газа.

Завземането му се случва седмици след като на 7 май израелските сили поеха контрола над граничния пункт Рафах с Египет, когато започна сухопътната им атака срещу крайния южен град в Газа.

Сиси заяви, че "няма път към мира и стабилността в региона" без "цялостен подход към палестинската кауза".

Той призова за "сериозен и незабавен ангажимент към решението за две държави и признаване на законното право на палестинците на независима държава". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон