Си призова за мирна конференция за Близкия изток

Си приветства своето "дълбоко чувство за близост" с арабския свят.

Китайският президент Си Дзинпин призова за мирна конференция за войната между Израел и Хамас, като се обърна към арабски лидери и дипломати на форум в Пекин.

Тази седмица Китай е домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и няколко други арабски лидери за форум, на който се очакваха дискусии относно войната в Газа.

Си заяви, че Китай подкрепя "широкообхватна" мирна конференция за разрешаване на конфликта.

"Близкият изток е земя, надарена с широки перспективи за развитие, но на нея все още бушува война", каза Си.

"Войната не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги", добави той.

Си заяви също, че Китай "подкрепя пълноправното членство на Палестина в ООН и подкрепя провеждането на по-широкообхватна, авторитетна и ефективна международна мирна конференция".

Китай, който има добри отношения с Израел, от десетилетия се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

На срещата си с египетския президент Сиси в сряда Си заяви, че е "дълбоко огорчен" от "изключително тежката" ситуация в Газа, където според здравното министерство на управляваната от Хамас територия са загинали 36 171 души, предимно цивилни.

"Най-важната приоритетна задача в момента е незабавното прекратяване на огъня, за да се избегне разрастването на конфликта, въздействието върху регионалния мир и стабилност и... да се предотврати по-сериозна хуманитарна криза", каза Си.

Той също така заяви, че Китай е готов да работи с Египет, който съседства с Газа и Израел, за да "настоява за ранно, всеобхватно, справедливо и трайно уреждане на палестинския въпрос".

През последните години Китай се стреми да изгради по-тесни връзки с арабските държави. Миналата година той посредничи за сключване на споразумение между Саудитска Арабия и дългогодишния ѝ враг Иран.

Миналия месец Китай прие и съперничещите си палестински групировки Хамас и Фатах за "задълбочени и откровени разговори за насърчаване на вътрешнопалестинското помирение".

Анализатори твърдят, че Китай се опитва да използва войната в Газа, за да засили позициите си в региона, като противопоставя усилията си за прекратяване на този конфликт на предполагаемото бездействие на САЩ.

"Пекин вижда в продължаващия конфликт златна възможност да критикува двойните стандарти на Запада на международната сцена и да призове за алтернативен световен ред", казва пред АФП Камил Льонс, сътрудник по политиките в Европейския съвет за външни отношения.

Си приветства своето "дълбоко чувство за близост" с арабския свят.

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян беше сред множеството регионални лидери и дипломати, които присъстваха на форума тази седмица.

Си заяви, че Китай ще се стреми да задълбочи сътрудничеството с региона в областта на енергетиката.

"Китай ще продължи да засилва стратегическото сътрудничество с арабската страна в областта на нефта и газа и ще интегрира сигурността на доставките със сигурността на пазара", каза той.

"Китай е готов да работи с арабската страна в областта на научноизследователската и развойната дейност в областта на новите енергийни технологии и производството на оборудване", добави той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон