Швеция ще предостави на Украйна военна помощ в размер на 1,25 млрд. долара

Швеция обеща военна помощ в размер на 1,25 млрд. долара за Украйна. Новината дойде на фона на стартиралата руска офанзива в Харковския регион.

Стокхолм ще дари редица въоръжения, включително самолети за наблюдение ASC 890, ракети въздух-въздух със среден обсег Rb 99 и артилерийски боеприпаси, както и всички свои бронирани машини на пехотата модел 302, предаде АФП. 
„Швеция подкрепя Украйна с 16-ия си пакет от помощи, който е най-големият до момента на стойност 1,25 млрд. долара“, заяви вицепремиерът Ебба Буш.
Министърът на отбраната Пал Йонсон допълни, че самолетите за наблюдение ASC 890 ще бъдат особено полезни за противовъздушната отбрана на Украйна, като ще ѝ позволят „да идентифицира пристигащите крилати ракети и безпилотни самолети и да идентифицира цели както на земята, така и в морето“. 
Стокхолм не изключва възможността да изпрати свои изтребители Gripen в Украйна. Швеция обаче заяви, че е била помолена да се въздържи, тъй като те дава приоритет на въвеждането на американските F-16 в украинските военновъздушни сили./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон