Шеф Симеонов: За Коледа кутията със сладолед е пълна … със сарми

Нашите коледни традиции са доста стари. Спазват се и много не обичаме да импровизираме и да вкараме нови неща, което може би донякъде е добре, защото така ни се връщат детски спомени - същите сарми, които си ял като дете, сега си ги готвиш за Коледа.

Това заяви пред БГНЕС шеф Никола Симеонов. С него коментираме с какви вкусове се празнува Коледа по света и у нас, както и дали през годините нови неща са навлезли в традиционното ни коледно меню.

Шеф Симеонов призна, че е „за“ разнообразяването на трапезата и вкарването на нови неща, но подчерта, че според него основното трябва да бъде запазено. „Основното трябва да бъде това, което знаем за Бъдни вечер - содената питка, тиквеникът, постните сарми, боб и оттам нататък всеки може да добави нещо по-различно в зависимост от своите предпочитания“, обясни той.

Готвачът разкри, че любимото му ястие е сарми и се пошегува, че у нас имаме и още една традиция - кутията от сладолед е пълна със сарми.

Според него по отношение на ароматите по Коледа сме се обогатили през годините. „Преди свързвахме Коледа само със свинско и мандарини, а сега - повече с канела, анасон, карамфил и др. Това са най-коледните аромати”, подчерта шеф Симеонов.

Според него няма толкова съществена разлика между традициите във вкуса между България и други държави, като Германия например. „В Германия много обичат свински джолан, ние също. Другата прилика е, че те също си го готвят със зеле. Наблягат много на наденици, докато ние наблягаме на суджуци на Коледа“, отбеляза той. Готвачът направи съпоставка със сладкишите и поясни, че германците си приготвят щолен, докато ние - тиквеник.

А каква е коледната трапеза в САЩ и у нас? Шеф Симеонов уточни, че коледната трапеза там доста се различава от европейската. „Те приготвят пудинги за Коледа, пълнят си пуйка, което при нас е доста по-неприето. През зимата ние залагаме на по-тежките и по-мазни червени меса. Туршии и кисело зеле при тях не съществуват”, разказа той.

Шеф Симеонов коментира, че през последните години сме разнообразили менюто си. „Преди около десет години не знаехме какво е рукола, продукти като аспержи изобщо не бяха навлезли. Като цяло и менютата в ресторантите станаха много по-разнообразни”, каза още шеф Никола Симеонов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон