Ще избере ли свободният свят изолационизма или глобалното лидерство?

Историята ни учи, че изолационизмът води до катастрофа. Ще изберат ли Съединените щати и Европа различен път в този критичен момент?

В древните текстове кръстопътищата се използват като символи за описване на моменти на съдбоносни решения. Един от еврейските пророци призовава своите последователи да застанат на кръстопът; да се огледат внимателно, преди да тръгнат; да се запитат кой е "добрият път", преди да го поемат; да претеглят възможностите и да изберат мъдро.

Мъдрите му съвети не само били пренебрегнати, но и тези, на които ги дал, възнегодували срещу съвета му и решили да го убият. Днес нещата не са толкова различни.

Грешни избори ни доведоха до световни войни, тоталитарни идеологии и масови убийства - от Холокоста на Хитлер и ГУЛАГ на Сталин до масовите екзекуции на Мао - жестокости, извършени в немислими преди мащаби, днес подпомагани и подтиквани от оръжия за масово унищожение.

Но бяха взети и добри, мъдри решения. От време на време те ни караха да отхвърлим дивашкото и да изберем по-трудния път, който включва сложни решения и обхваща върховенството на закона, правата на човека и демокрацията. Тази готовност да работим с другите за създаване на институции, посветени на опазването на мира и основани на хуманни и цивилизовани ценности, отхвърля грубите призиви на тълпата.

През 1945 г., в кулминацията на катастрофалната Втора световна война - най-смъртоносният военен конфликт в историята с до 85 милиона жертви, възникнал в резултат на най-гнусната форма на националсоциализъм - народите застанаха на най-критичния кръстопът и направиха избор, който определи съдбата на човечеството през последните 80 години.

През 1969 г. Дийн Ачесън, държавен секретар на президента Хари Труман, който играе важна роля в разработването на външната политика на САЩ след Втората световна война и по време на Студената война, пише мемоари, озаглавени "Present at the Creation". Анализът му е изключително актуален и днес: Силата на Америка се крие във възприемането на нейната сила - това е самоизпълняващо се пророчество.

Ачесън знаеше, че лозунгите и популистката реторика не могат да заместят старателни, постепенни политически усилия, подкрепени от трудолюбива дипломация и практически действия: "Винаги помнете, че бъдещето идва ден след ден." Той се отнасяше язвително към добрите намерения и нерешителността.

Обединени сме

Член 5 от Договора за НАТО гласи, че ако някой от членовете на алианса стане жертва на въоръжено нападение, всеки друг член на алианса ще счита това за нападение срещу всички и ще предприеме действията, които счита за необходими, за да помогне на нападнатия съюзник.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако някой от съюзниците на НАТО не успее да изпълни минималната вноска от 2% от брутния си вътрешен продукт за НАТО, член 5 не трябва да се прилага. Ако това се окаже негова политика, ако той отново бъде избран в Белия дом, радостните възгласи в Москва и Пекин ще бъдат оглушителни.

Той също така заплаши, че ще напусне НАТО, тъй като смята, че САЩ могат да се справят сами и да сключват сделки с хора като руския президент Владимир Путин.

Европа трябва да се отнесе сериозно към това, както и всички, които държат на либералния световен ред (който китайският президент Си Дзинпин и президентът Путин неведнъж са заявявали, че искат да разрушат).

Тръмп твърди, че европейците получават своята отбрана на ниска цена - тук съм съгласен - и че с изключение на Обединеното кралство твърде много държави не успяват да изпълнят целта си за разходите за отбрана на НАТО. Французите, германците и нидерландците не са успели. Преди президентството на Тръмп средните вноски на страните от НАТО бяха около 1,2 % и се увеличаваха, но не до нивото, което изисква предвоенното състояние на готовност.

Независимо от приветстваното присъединяване на Швеция и Финландия към Алианса, си струва да припомним, че НАТО има и своите европейски противници.

През 2022 г. френският президент Еманюел Макрон я определи като "клинична смърт", а неотдавна направи необмисленото предложение, че НАТО може да бъде разположена в Украйна. Припомняме, че Франция и Германия се противопоставиха на предложението на Джордж Буш-младши Украйна и Грузия да бъдат приети в НАТО. Ако това беше така, дали президентът Путин щеше да нахлуе в Украйна или да завземе близо 20 % от територията на Грузия? Дали щеше да обмисля да откъсне Молдова като следваща стъпка?

Американските привърженици на изолацията сякаш забравят за задължението на останалите 31 членове на НАТО да се притекат на помощ на Америка, ако САЩ някога отново преживеят нападение като Пърл Харбър. Спомнете си заръката на Александър Дюма, че "Приятелството се състои в това да забравиш какво даваш и да помниш какво получаваш".

Изолационизмът не спря японците да нападнат Пърл Харбър. Той не можеше да спре и 11 септември.

Член 5 е застрахователна полица, която е изгодна за парите.

Ако Китай нападне САЩ - далеч не е изключено САЩ да бъдат въвлечени във война срещу Китайската народна република заради Тайван или Южна Корея - повече от 30 държави незабавно се ангажират да ги защитят. Други съюзи, като AUKUS (тристранното партньорство за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион между Австралия, Обединеното кралство и САЩ), също се основават на принципа на приятелските държави да се грижат една за друга. Тези сътрудничества прилагат на практика римския принцип за гарантиране на мира, като дават ясно да се разбере на противниците, че са готови да се бият, за да защитят себе си и своя народ.

Ачесън заявява, че "нито един народ в историята не е оцелял, който е смятал, че може да защити свободата си, като се прави на безобиден за враговете си". Той би застанал на страната на Сократ, който съветва: "Не бързай да изпадаш в приятелство, но когато влезеш в него, продължавай да бъдеш твърд и постоянен".

Изолационистката Америка - която след провала на изтеглянето от Афганистан не изглеждаше нито твърда, нито постоянна - позволи на Китай да подкопае и да се превърне в мажоритарен участник в Организацията на обединените нации.

Ако Америка беше запазила войските си в Афганистан, талибаните нямаше да напреднат към Кабул (с ужасните последици, особено за жените и малцинствата като хазарите).

Ако Америка изтегли войските си от Иракски Кюрдистан - един относителен оазис, който съм посещавал - това ще даде сигнал на възраждащата се Ислямска държава, че може да излезе от скривалището и да поднови геноцидните си зверства. Колко наивно е да се мисли, че тя някога е изчезнала. Както казаха талибаните в Афганистан: вие имате часовниците, ние имаме времето.

Често е достатъчна само проекцията на сила, а не нейното използване.

За чест на САЩ, те все още са способни да проектират силата си по креативни начини, например споразуменията от Абрахам, договорени по време на президентството на Тръмп, и редовните морални посещения на членове на Конгреса на САЩ в Тайван, или визията на напускащия републикански сенатор Мич Макконъл, напомняща на света, че все още има американски лидери, които могат да рисуват на по-широко платно.

Тази проекция поражда самочувствие, но е вярно и обратното. Когато ви видят, че губите нерви, уморявате се от работата или просто бягате, това само насърчава насилника.

Рискове тук и сега

През 2024 г. Китай е еднопартийна репресивна държава, която безнаказано извършва геноцид. През последните четири десетилетия икономиката на Китай расте почти три пъти по-бързо от тази на САЩ. Глупаво, ние му позволихме да проникне на нашите пазари, използвайки робски стоки - евтини електрически автомобили, снабдени с технологии за наблюдение, са следващата намеса. Докато коментаторите се наслаждаваха на "края на историята" на Франсис Фукуяма, ние бяхме вплетени във веригите за доставки на Китай, а зависимостта ни затвърди една диктатура, изградена върху подвижните пясъци на дълга, дефлацията и изкривената демография.

Сега, когато пазарът на недвижими имоти се разпада, ние станахме гости на чаеното парти на лудия шапкар на ККП. Китай с удоволствие наблюдава как Русия нахлува в суверенна държава, унищожава боеприпасите си и жертва мястото си на велика сила. Президентът Си наблюдава реакцията на света, докато преценява собствените си възможности в Тайван и на други места.

Отчаяната Русия, която не успя да завладее Украйна, заявява, че няма да се поколебае да използва ядрените си оръжия, ако бъде нападната. След като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на нейния лидер, Русия се оттегли от плурализма в един изолиран свят, където мечтае за собствен интернет и става зависима от Северна Корея за боеприпаси срещу Украйна.

Тъй като авторитарните власти в държава след държава от Никарагуа до Иран се противопоставят на всяко предизвикателство към тяхното управление чрез контрол върху медиите, съдилищата и другите клонове на властта, лесно е да се разбере как това прави конфликтите и войните още по-вероятни. Но трябва да си напомняме, че вече сме били тук. Историята не е приключила през 1989 г. с края на Съветския съюз, нито пък през 1945 г.

През 1984 г. в Нормандия, в чест на десанта на Деня Д в Европа 40 години по-рано, президентът Роналд Рейгън порица онези, които вярват в изолационистка Америка, която може да се откаже от глобалните си отговорности. Той каза:

"Ние в Америка научихме горчиви уроци от двете световни войни: по-добре е да сме тук и да сме готови да защитим мира, отколкото да се крием на сляпо отвъд морето, бързайки да реагираме едва след като свободата е загубена. Научихме, че изолационизмът никога не е бил и няма да бъде приемлив отговор на тиранични правителства с експанзионистични намерения."

Горчив урок, да, но такъв, който не е научен от днешните влиятелни коментатори като апологета на президента Путин, Тъкър Карлсън, и от мажоретките на Доналд Тръмп.

Лозунгът "Америка на първо място" прикрива реалността, че ако искрено се интересуваш от интересите на Америка, те не могат да се разглеждат изолирано от тези на нейните съюзници. Безотговорно и нереалистично - и предателство спрямо интересите на Америка и на свободния свят - е да се пренебрегва естеството на противниците и заплахите, които те представляват.

Както и при някои от участниците в кампанията за Брекзит, токсичната смес от популизъм и изолационистки аргументи може да бъде използвана като мобилизация за милиони хора, които се чувстват предадени от политическата класа. Опияняващата смес от изолационизъм, популизъм и национализъм твърде често търгува с гнева и отчаянието, вместо да търси истински решения на сложните предизвикателства.

Тръмп е най-яркото отклонение, но той не е самотен вълк. Подражателите му са по целия свят - от Беларус до Бразилия.

Реториката е отровна, личните нападки срещу опонентите - изтъркани, а пренебрежението към истината - осезаемо. Възходът на популистите с демагогски и внимателно прикрити фалшиво-фашистки тенденции, които обвиняват малцинствата, особено мигрантите, поставя под напрежение демократичните институции.

Но отговорът не е да се хвърли кърпата. Както мъдро каза Джон Болтън, съветник по сигурността по време на президентството на Тръмп: "Моят отговор е подходът на Роналд Рейгън за мир чрез сила." Болтън критикува политическите лидери, които не успяват да обяснят адекватно на гражданите, че това, което се случва в международен план, заплашва САЩ "и нашия начин на живот тук".

Съдбата на народите ще зависи от това дали ще следваме такива лидери по задънени улици. Бъдещето ще се определя от това кой път ще изберем. 2024 г. е година на избори, когато до урните ще отидат повече избиратели от всякога - представляващи почти половината от човечеството. Въпреки че някои от тези избори са фалшиви, нито демократични, нито законни, където опозиционни лидери като Алексей Навални могат да говорят само от гроба - както в Русия и Иран - резултатите в много страни, особено в САЩ, ще имат значителни последици в световен мащаб.

2024 г. е опасна, несигурна и непредсказуема. Докато оста на диктаторите и авторитаристите събира своите съюзници, дали световните демокрации не се оттеглят към същия изолационизъм, който насърчи Хитлер да вярва, че може да наложи своя Райх за 1000 години?

Когато светът е на ръба на пропастта, идеята, че Америка може някак си да издържи на това, предизвиква недоверие.

Свободните нации трябва да потвърдят вярата си в демокрацията и върховенството на закона. Те могат да започнат със създаването на Международен съд за престъпленията на агресията (както в Нюрнберг), който да съди отговорните за зверствата в Украйна. Те трябва да ускорят присвояването на активите, притежавани от олигарси, които са финансирали незаконната война на Путин - и да използват тези активи за възстановяването на Украйна. И те трябва да погледнат към света като цяло и да осъзнаят, че ако не се справим с първопричината за миграцията (днес в света има 110 милиона разселени хора) и с първопричините за конфликтите, няма да успеем да попречим на оста на авторитарните режими да наложат диктаторските си идеологии по целия свят. Те могат или да се опрат на тези предизвикателства, за да укрепят либералния световен ред, или да се оттеглят във фалшиво чувство за сигурност.

Това е кръстопътят, на който се намираме сега. /БГНЕС

--------

Лорд Дейвид Алтън от Ливърпул - бивш член на Камарата на общините. Анализ за GIS.

Последвайте ни и в google news бутон