САЩ унищожиха два обекта на хутите в Йемен

От ноември 2023 г. хутите атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив.

Американските сили са унищожили два обекта в Йемен, принадлежащи на бунтовниците хути, съобщиха американските военни. Това се случи, след като през последните дни бунтовниците извършиха серия от нападения срещу кораби. 
От ноември 2023 г. хутите атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив в нападения, които според тях са в знак на солидарност с палестинците по време на войната между Израел и Хамас в ивицата Газа. 
Съединените щати и Великобритания нанесоха удари в Йемен, целящи да намалят способността на подкрепяните от Иран бунтовници да извършват нападенията, като в същото време се полагат и международни военни усилия за прехващане на безпилотни самолети и ракети, изстрелвани към корабите. 
"Силите на USCENTCOM успешно унищожиха една наземна контролна станция и един команден и контролен възел" в контролиран от хутите район на Йемен, се казва в изявление на военното командване на X. 
В него се добавя, че през последните 24 часа силите на CENTCOM допълнително са унищожили два подкрепяни от Иран хутхийски "повърхностни плавателни съда без екипаж (USV) в Червено море". 
Във вторник CENTCOM съобщи, че е унищожило осем безпилотни летателни апарата, принадлежащи на хутите. 
Междувременно се смята, че търговският кораб MV Tutor, който беше изоставен и дрейфуващ след нападение на хутите миналата седмица, е потънал, съобщи късно във вторник Морската търговска служба на Обединеното кралство (UKMTO). 
Плаващият под либерийски флаг, притежаван и управляван от Гърция кораб за насипни товари, беше ударен от дистанционно управляван морски дрон и въздушен снаряд на 12 юни, при което загина филипински член на екипажа. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон