САЩ: Русия изстреля космическо оръжие на пътя на американски спътник

Русия е изстреляла космическо оръжие и го е разположила в орбитата на американски спътник.

"Русия изстреля спътник в ниска околоземна орбита. Според нас вероятно това е контракосмическо оръжие, способно да атакува други спътници в ниска околоземна орбита", заяви генерал-майор от ВВС Пат Райдър, цитиран от АФП.

Райдър подчерта, че Вашингтон ще продължи да следи ситуацията и е готов да защити интересите си.

"Имаме отговорността да сме готови да защитаваме и отбраняваме космическата област. Ще осигурим постоянна и непрекъсната подкрепа на обединените и комбинираните сили", каза той.

На 21 май Москва обвини Съединените щати, че се стремят да поставят оръжия в космоса, след като Вашингтон наложи вето на руско предложение за неразпространение на подобен тип оръжия в ООН.

"Те за пореден път показаха, че истинските им приоритети в областта на космическото пространство не са насочени към запазване на пространството свободно от всякакъв вид оръжия, а към поставяне на оръжия в космоса и превръщането му в арена за военна конфронтация", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

През последните месеци световните сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване в космоса.

Като част от спора те предложиха съперничещи си предложения за неразпространение на оръжия в Организацията на обединените нации.

Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.

Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".

През февруари Белият дом заяви, че Русия разработва противоспътниково оръжие, чието съществуване беше потвърдено, след като законодателите предупредиха за неуточнена, но сериозна заплаха за националната сигурност. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон