САЩ искат Съвета за сигурност на ООН да подкрепи плана за мир в Газа

Съединените щати обявиха поискаха Съвета за сигурност на ООН да гласува тяхната проекторезолюция в подкрепа на план за „незабавно прекратяване на огъня с освобождаване на заложниците“ между Израел и Хамас.

Дипломатически източници съобщиха, че гласуването е планирано за днес, 11 юни, но все още не е потвърдено от Южна Корея, която председателства Съвета за сигурност през месеца, предаде АФП.

„Днес Съединените щати призоваха Съвета за сигурност да премине към гласуване... в подкрепа на представеното предложение“, заяви Нейт Евънс, говорител на американската делегация, без да уточнява датата.

„Членовете на Съвета не бива да пропускат тази възможност и трябва да говорят в един глас в подкрепа на тази сделка“, каза Евънс.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън предприе нови действия за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Според предложението Израел ще се изтегли от населените места в Газа, а Хамас ще освободи заложниците. Прекратяването на огъня би продължило първоначално шест седмици, като би могло да бъде удължено, докато преговарящите се стремят към окончателно спиране на военните действия. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон