САЩ добавиха Япония в списъка за наблюдение на валутни манипулации

Съединените щати добавиха Япония към своя "мониторингов списък" с основни търговски партньори, чиито валутни практики "изискват специално внимание", предаде АФП.

В шестмесечния доклад на Министерството на финансите се разглеждат държави с големи търговски излишъци, които активно се намесват на валутните пазари, за да получат търговски предимства.

Япония отговаря на два от трите критерия, необходими за "разширен анализ", а именно "наличие на значителен излишък по текущата сметка и значителен двустранен търговски излишък със САЩ". Но се счита, че Токио не отговоря но третия критерий - "участие в в постоянна едностранна интервенция на валутния пазар".

В списъка за наблюдение Япония се присъединява към Китай, Япония, Тайван, Малайзия, Сингапур, Виетнам и Германия. Нито една от тях не отговаря и на трите критерия за разширен анализ.

"Нито един от основните търговски партньори на САЩ не е манипулирал обменния курс между своята валута и щатския долар с цел предотвратяване на ефективни корекции на платежния баланс или получаване на нелоялно конкурентно предимство в международната търговия през четирите тримесечия до декември 2023 г.", се казва в изявлението на Министерството на финансите.

Решнието за Япония идва, след като властите там започнаха да се намесват на валутните пазари през април, за да подкрепят затъващата йена, която се срина от около 115 за долар преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. до почти 160.

Това се дължеше отчасти на решението на Японската централна банка да поддържа ултраниски лихвени проценти, докато други централни банки повишиха своите.

Оттогава властите са похарчили около 62 млрд. долара, за да подпомогнат поддържането на японската валута, според правителствени данни, публикувани в края на миналия месец. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон