Саръбоюков: Това е моята дисциплина, разочарован и доволен съм

Разбира се, че съм малко разочарован, четвърто място е едно от най-гадните, все пак на косъм от медала, само три сантиметра ме разделиха от него. В същото време съм доволен, защото четвърто място за дебют на такова голямо състезание е успех и се надявам да представям България по още по-хубави поводи. Това сподели 18-годишният Божидар Саръбоюков, който завърши на четвърто място в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул през уикенда, предаде репортер на БГНЕС.

Саръбоюков се представи отлично в дебюта си на голямо състезание и остана само на три сантиметра от бронзовия медал, но изрази радост, че е премерил сили с олимпийския шампион в дисциплината Милтиадис Тентоглу. "Много щастлив бях, когато разбрах, че се класирах на Европейското първенство за мъже и жени, все пак там са един от най-добрите скачачи в световен мащаб. Не смятам, че това беше максимумът, имаше опити с малки фалове, които бяха много по-добри, но смятам, че всичко става стъпка по стъпка. Тентоглу е една класа над нас, радвам се, че го видях и се състезавах с такива големи състезатели. Това заздравява моята психика и в бъдеще ще съм с още по-голямо самочувствие. Трябваше да покажа всичко, на която съм готов, и смятам, че все пак направих това, което мога", отговори той на въпрос на БГНЕС при завръщането си в България.

Миналото лято Саръбоюков спечели сребърен медал във високия скок на Световното първенство за младежи в Колумбия, но към момента той ще се съсредоточи в скока на дължина. "Засега това ще е окончателно нашата дисциплина, не сме мислили за нещо друго. Лятото предстои европейско първенство за моята възраст, под 20 години, световно за мъже и жени, надявам се да покажа всичко от себе си".

"Оценявам представянето като много добро, подготовката мина по план, както бяхме решили да постигнем тези резултати. Отидохме за класиране на финал, а за малко да вземем медал. Само три сантиметра не му достигнаха за това отличие, но още в самото начало на състезанието един изтъкнат български треньор - Георги Помашки - каза "третото място е свободно за вас". Малко не ни достигна да грабнем медал, но той е още само на 18 години, тепърва ще очакваме от него големи резултати", заяви Димитър Карамфилов, треньор на Божидар Саръбоюков.

"Това най-много ме радва, един състезател, когато успее да покаже своите способности на такова голямо състезание, той ще расте като голям състезател. Това тайно си го мислим още от миналата година - да постигнем класиране за Олимпиадата. Дали по ранкинг или с покриване на норматив, това вече времето ще покаже, но той има голям потенциал и смятам, че може дори да покрие норматив за Олимпиадата", отговори Карамфилов на въпрос на БГНЕС. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон