Санчес: Признаването на Палестина е изключително важно за постигането на мир

A handout photo provided by the Spanish Prime Minister`s office shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez delivering a statement about the country`s official recognition of Palestine`s statehood, in Madrid, Spain, 28 May 2024.

Признаването на палестинската държавност е "съществена" стъпка за постигането на мир в Близкия изток, заяви испанският министър-председател Педро Санчес.

Испанското правителство е готово да предприеме официално тази стъпка заедно с Ирландия и Норвегия днес, предаде АФП.

"Признаването на държавата Палестина е не само въпрос на историческа справедливост. То също така е съществено изискване, ако всички искаме да постигнем мир", каза той в кратко обръщение преди да се срещне с кабинета си.

Санчес настоя, че това действие не е "насочено срещу никого, най-малко срещу Израел".

Израел заклейми обявения ход като "награда" за палестинското ислямистко движение Хамас, което управлява Газа.

"Това е единственият начин да се придвижим към решението, което всички ние признаваме като единствения възможен начин за постигане на мирно бъдеще: това на палестинска държава, която да живее рамо до рамо с държавата Израел в мир и сигурност", заяви Санчес.

"Това решение отразява и нашето категорично отхвърляне на Хамас, който е против решението за две държави", каза той.

Днес Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят официално палестинска държава в решение, което Израел обяви за "награда" за Хамас, повече от седем месеца след опустошителната война в Газа.

Трите държави смятат, че инициативата им има силно символично въздействие, което вероятно ще насърчи и други да последват примера им. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон