Сачева: Няма категорична подкрепа; Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ще мислим

Единствената провела се среща днес за преговори за правителство даде уклончив резултат.

ГЕРБ-СДС се срещна с ИТН на разговори за съставяне на правителство на споделената отговорност, но резултатите от нея показват неяснота относно подкрепа за кабинет с първия мандат, предаде БГНЕС.

Страната има нужда от редовно правителство и кризата, която се изразява в ниска избирателна активност може да се реши чрез действия, чрез смелост и поемане на отговорност и сме предложили формула, която се нарича правителство на споделената отговорност. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата на партията с ИТН.

Всякакви решения, които се изразяват в бездействие и в гледане на тяснопартийния интерес, в крайна сметка нямаме съмнение, че ще бъдат отречени от избирателите.

Постъпваме отговорно към гласувалите за нас и към останалите, които очакват държавата да се постави отново на стабилна основа, коментира тя.

ГЕРБ иска да направи правителство и да поеме отговорността да има правителство на споделената отговорност. ДПС и ИТН не са изразили ясна позиция за подкрепа на правителство. Имаме покритие по определени политики, но нямаме категорични отговори за парламентарна подкрепа, уточни Сачева. Ще видим какво ще се случи в утрешния ден и дали НС ще излъчи свой председател. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се срещне с лидера на Величие, уточни още Сачева. ГЕРБ утре сутринта ще каже номинацията си за председател на НС.

Тошко Йорданов от ИТН заяви от своя страна, че са изслушали идеите на ГЕРБ. „Ще трябва да обсъдим и с колегите да помислим, това е първа среща, нищо конкретно не се случи“, заяви Йорданов. Той заяви категорично, че партията им е за експертен кабинет.

„Но от идеята за експертен кабинет до реализацията му има твърде много работа. Още нямаме отговор на тези въпроси. Имена не са обсъждани, чухме идеите на ГЕРБ за управленска програма по сектори, разговорът беше конкретен, не общ. Ние споделихме някои наши приоритети и това е“, посочи Йорданов. Между идеи и реализация има огромен път за извървяване, смятаме, че трябва да е експертен кабинет и точка по въпроса, посочи още Йорданов.

БГНЕС припомня, че в понеделник ГЕРБ-СДС проведе среща с ДПС, от която стана ясно, че общите им програми се припокриват в търсене на правителство за споделената отговорност.

Безспорен приоритет и на двете партии е членството в еврозоната. Ще работят за това България да има устойчиви публични финанси.

ГЕРБ-СДС и ДПС имат еднакво виждане за антикорупционната реформа. Първа задача е да се внесат правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това изцяло ще се прави нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Също в понеделник ПП-ДБ и „Възраждане“ отказаха среща с партията на Бойко Борисов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон