Русия: САЩ възнамеряват да разположат оръжия в космоса

Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия в космоса, ден след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос.

„С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съюзници Съединените щати демонстрираха, че целта им е да поставят оръжия в космическото пространство и да го превърнат в арена на военна конфронтация", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде АФП.

През последните месеци двете глобални сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване на космоса.
През февруари Вашингтон заяви, че е обезпокоен от "антисателитния потенциал, който Русия е разработила". 
Тези коментари дойдоха след като американски медии съобщиха, че разузнавателни агенции са предупредили съюзниците си, за възможността Русия да изстреля ядрено оръжие в орбита.
Москва отхвърли тези обвинения като "злонамерени" и "неоснователни", и увери, че не притежава такива системи. 
Оттогава Русия отправя подобни обвинения към Съединените щати.
В рамките на спора страните предложиха в ООН съперничещи си предложения за неразпространение на ядрени оръжия.
Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.
Москва описа инициативата на САЩ като „съсредоточена само върху ядрените оръжия“ и добави, че Вашингтон не се интересува сериозно от пълна забрана на оръжията в космоса.
Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".
Русия "ще продължи да дава своя непоколебим принос за запазването на космическото пространство свободно от всякакъв вид оръжия и за предотвратяване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация", каза Захарова.
Космосът е рядка област, в която двете страни все още имат известна степен на сътрудничество въпреки множеството западни санкции и влошените отношения на фона на руската офанзива в Украйна.
Двете страни си пренасят взаимно членове на екипажи до и от Международната космическа станция (МКС), където съвместно са разположени техни астронавти. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон