Русия преустановява участието си в Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия преустановява участието си в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), обвинявайки я в "русофобство" и "дискриминация" в разгара на войната в Украйна.

Изявленията бяха приети днес от двете камари на руския парламент, предаде АФП.

"Пристрастните и дискриминационни подходи, двойните стандарти и тоталната русофобия свидетелстват за крайно влошаване на положението на Парламентарната асамблея на ОССЕ като механизъм за междупарламентарно сътрудничество", осъди в изявлението си горната камара - Съветът на федерацията.

В изявление в Телеграм на Съветът на федерацията се казва, че "многократните призиви" на руските парламентаристи за "равноправен междупарламентарен диалог и създаване на европейска архитектура за сигурност не са срещнали разбиране или адекватен отговор" от страна на лидерите на тази структура на ОССЕ.

"По тази причина руските сенатори и депутати от Държавната дума смятат за оправдано и легитимно да преустановят участието на руската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ", както и плащането на руската вноска в бюджета на тази организация, подчертават от Съвета на федерацията.

Подобна декларация беше приета от Държавната дума, долната камара на парламента.

Създадена през август 1975 г., когато западният и съветският блок се споразумяха да създадат платформа за диалог между двата вражески лагера, ОССЕ понастоящем обединява 57 държави. От началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 г. тя преживява най-сериозната криза в своята история.

Украйна призова Русия да бъде изключена от ОССЕ, както беше изключена и от Съвета на Европа, който Москва напусна през март 2022 г. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон