Русия обвини френски гражданин за събиране на военна информация

Руската служба за сигурност ФСБ заяви, че френски гражданин, арестуван в Москва миналия месец, е събирал военна информация. Смята се, че събраните данни могат да бъдат използвани от чуждестранни разузнавателни служби, за да навредят на Русия.

Лоран Винатие, изследовател в швейцарска неправителствена организация за посредничество при конфликти, беше арестуван по обвинение в нарушаване на руския закон за "чуждестранните агенти" през юни. 
ФСБ заяви, че Винатие е "събирал информация от военен и военно-технически характер, която може да бъде използвана в ущърб на сигурността на Руската федерация". 
Русия не е повдигала обвинения срещу Винатие в сътрудничество с чужди разузнавателни служби или в пряко участие в шпионаж. 
Но властите и преди са арестували хора за нарушаване на закона за "чуждестранните агенти", преди да им повдигнат по-сериозни обвинения. 
Разследващият комитет заяви, че французинът се е признал за виновен по обвиненията, за които се предвижда 5-годишна присъда, след като се е извинил по време на съдебно заседание миналия месец. 
ФСБ заяви, че разполага с аудиозаписи на срещи на Винатие с руски граждани, на които се твърди, че е събирал военна информация. 
Според руското законодателство хората, които събират, докладват или споделят информация, свързана с руските военни служби или служби за сигурност, трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти". 
Законът се използва широко и за преследване на вътрешни критици на Кремъл, като стотици журналисти и активисти са обявени за "чуждестранни агенти". | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон