Родов ритуал с черешови костилки и карамфил замества козметиката в Чад

На пазара в чадската столица Нджамена клиентите се стичат до сергията на Аче Муса, за да намажат дългите си коси със специална паста по стар родов ритуал.

Всеки кичур коса, от корена до края, се намазва с традиционната смес от черешови костилки, карамфил и най-важната съставка от всички - семена от чебе.

Клиентите казват, че рецептата прави косата им по-дълга и по-блестяща.

Местните и натурални продукти за коса набират популярност в цяла Африка, тъй като хората се отказват от химическата козметика, за която има опасения, че причинява рак.

Муса нанася сместа и оформя косите на клиента в гурон - традиционна прическа, състояща се от няколко големи дебели и други по-тънки плитки.

Ритуалът се предава от поколение на поколение в продължение на векове.

"Наследихме това умение от нашите майки, които също го научиха от нашите баби", заяви Муса на сергията си на пазара Ал-Хафия, предаде АФП.

"В селото нашите майки сплитат косите ни само с прах от чебе", добави тя.

Рецептата на Муса е проста: тя изпича и смачква семената на дървото чебе - храст, който се среща в изобилие в планинския регион Гуера в централната част на Чад.

Тя добавя костилки от череша и карамфил, също смлени на прах, за аромат, който е опияняващ и пикантен.

Муса печели 2000 централноафрикански франка (3,20 долара) за всяка процедура за коса.

Малко хора могат да си позволят услугата в бедната държава, която е определяна от ООН като втората най-слабо развита в света. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон