„Рейнметал“ ще изгради завод за боеприпаси в Литва

Литовският икономически министър Аустрине Армонайте подписа споразумение с германския производител на оръжие „Рейнметал“ за изграждане на завод за боеприпаси в Литва.

Литва и „Рейнметал“ подписаха меморандум за изграждането на оръжейния завод в страната още през април, съобщи „Киев Индипендънт“. 
„Установяването на дейността на „Рейнметал“ в Литва е значителна стъпка към задоволяване на непосредствените нужди на страната ни в областта на отбраната и сигурността“, заяви Армонайте.
„То ще ни помогне да осигурим непрекъснат достъп до основни оръжия и боеприпаси, тъй като продуктите, от които се нуждае европейската отбрана, ще се произвеждат на литовска земя“, каза тя. 
Инвестицията в проекта е повече от 180 млн. евро. По думите на министъра се очаква новият завод да създаде поне 150 нови работни места.
Местоположението на съоръжението, което се очаква да произвежда десетки хиляди боеприпаси годишно, трябва да бъде обявено през следващите седмици.
Литовският парламент одобри няколко законови изменения, изготвени от министерствата на отбраната и на околната среда, за да помогне на инвеститорите да улеснят разработването на мащабни проекти.
С измененията се опростяват процедурите по териториално планиране, закупуване на земя и строителство, за да се даде възможност за стартиране на дейността „във възможно най-кратки срокове“ в страната. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон