Сръбската кухня е много богата и разнообразна, тъй като влияние у нея в миналото оказват турската кухня и култура по време на Османската империя, славянските народи, населяващи Балканите, като Австро-Унгария също оставя своя отпечатък. Силата на сръбската кухня е в това да съчетава простите продукти с богатите вкусове, именно затова главна роля в летните предложения на главния готвач играят свежите сезонни продукти и подправките – сол, черен пипер, сладък и лют червен пипер.
Това лято майстор Даци е заложил на няколко популярни ястия, които да предложи на гостите на ресторант „Котилото". Въпреки, че това са типични за балканската кухня специалитети, той им е вдъхнал нов живот, тъй като непрекъснато се стреми към иновации и да представя нови вкусове.
Далибор Маринкович разказа пред БГНЕС, че постоянно се вдъхновява в кухнята. „През лятото търсим по-леки ястия и сме направили сотирана целина с козе сирене и мед – нестандартно е за нашата кухня, но пък е стандартно за жегите", каза той.
Главният готвач на ресторант „Котилото" обясни, че е заложил в своето лятно меню на запечен патладжан с домати, сирене, яйчен сос и риган. Друг интересен акцент за лято 2024 от безмесните предложения са сотираните моркови с млечен сос, копър и чесън.
За месата на скарата майстор Даци залага на тези, които имат по-малко мазнина, за да бъдат по-леки за консумация – пилешко и свинско филе.
„Това лято добавихме сушена слива, патладжан, целина – свежи и пресни вкусове. В менюто предлагаме панирани чушчици също, които всяко лято си приготвяме вкъщи", отбеляза той и подчерта, че това, което народът търси, е домашното и това се консумира ежедневно.
В ресторант „Котилото" си набавят продуктите главно от България, но някои от тях внасят и от Сърбия. „Има си хубави продукти в България – и зеленчуци, и месце намираме хубаво", заяви майстор Даци.
Главният готвач е категоричен, че е много важно продуктите да бъдат свежи. „Затова ползваме сезонни продукти, които ни осигуряват свежест и качество на ястията", допълни той.
Майстор Даци комбинира пилешко филе със сини сливи на скара, което съчетано с бяло вино е страхотен избор и за най-изискания вкус. В богатото меню са включени още свинско бонфиле на шиш с патладжан и пълнен свински стек със сушени домати, патладжан и сини сливи, които носят красив и апетитен контраст от цветове и вкус.
Ценителите на дреболиите могат да опитат телешко шкембе с масло, ароматна манатарка и чесън.
В сръбската култура и кулинарията гостоприемството и сърдечността са много важни. Верни на формулата, че всеки гост е и скъп приятел, собствениците на ресторант „Котилото" – Йонко и Даци, и тази година са помислили да създадат уют и домашна атмосфера, осигурявайки голям екран, на който клиентите на заведението, докато се наслаждават на вкусните балкански ястия, могат да гледат мачовете от Европейското първенство по футбол.
Гост на откриването на лятната градина бе певецът Дарко Релушкоски и заедно с майстор Даци зарадваха гостите като изпълниха няколко емблематични народни песни от македонския край.
„Добре дошли са всички винаги, да заповядат да пробват нашите комбинации от вкусове. Намираме се на ул. „Крайречна" в кв. „Драгалевци". В ресторант „Котилото" можете да намерите място под сянката и да опитате някои от нашите нови предложения. Добре дошли сте да празнувате вашите рождени дни, кръщенета, сватби и други поводи", покани майстор Даци жителите и гостите на столицата.
Ако търсите приятна атмосфера в летните дни и вечери, приветливо обслужване от истински професионалисти и превъзходна храна, съчетала в себе си най-доброто от балканската кухня, то ресторант „Котилото" е вашето място. | БГНЕС