Ръководителят на ЕСМ към Людмила Петкова: Заедно ще проправим пътя към еврозоната

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г.

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова се срещна с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя. Министър Петкова е в Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

"Заедно ще проправим пътя към еврозоната", заяви Пиер Граменя по време на срещата. Вицепремиерът Людмила Петкова представи напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото в България и текущото макроикономическо и финансово състояние на страна. България очаква да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад. Пиер Граменя обсъди отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяване. "Това е пореден крайъгълен камък в общите ни усилия за укрепване на Европа", подчерта ръководителят на кредитора от последна инстанция.

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г. След приемането на единната европейска валута, България също ще стане акционер в ЕСМ. В Управителния съвет на Механизма участват министрите на финансите на държавите членки на еврозоната, които са също и членове на Еврогрупата. Начело на Управителния съвет стои председателят на Еврогрупата. Освен това ЕМС има Съвет на директорите и управляващ директор. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон