Радев: РСМ води политика срещу принципите на ЕС

Президентът очаква незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване.

"Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РС Македония".

Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

“Това е политика насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети със консенсус от всички държави-членки на ЕС”, срещу поетите от РСМ международни ангажименти и срещу собствените й граждани, които заявиха ясно подкрепата си за европейското развитие на страната”, подчерта Радев, коментирайки исканията на македонския премиер Мицкоски към България за промяна на преговорната рамка, за които БГНЕС първа информира.

Президентът очаква незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване. “Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация”, предупреди Радев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон