Радев: Няма да ходя в НАТО; Главчев: Какво уплаши Радев

Служебното правителство реши българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон да се води от президента Румен Радев, който отказа изненадващо. Министър-председателят Димитър Главчев не знае какво е уплашило и притеснило президента, предаде репортер на БГНЕС.

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на Срещата на върха на НАТО в САЩ, който ще се проведе в американската столица от 9 до 11 юли. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участието на България на форума.

„Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата и съобразно хода на дискусията да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Малко по-късно президентът излезе с позиция, с която се отказва от участие в срещата. Причината е, че с правителственото решение Радев се задължава да спазва правителствената позиция и въз основа на нея да одобрява и/или утвърждава представените на срещата документи.

В позицията си президентът заявява, че от първия ден на войната в Украйна остро осъжда руската агресия и на всички международни форуми и подкрепял колективния подход за гарантиране на сигурността. „В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна“, мотивира своя отказ Румен Радев.

Решението на президента да не участва на срещата на върха във Вашингтон предизвика остра реакция сред политици и институции.

На извънреден брифинг от Министерството на отбраната подчертаха, че в приетата позиция на Министерски съвет няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което застрашава националната сигурност. Позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев коментира, че решението на Радев „да участва или не, както и да изразява позиция си е в негово лично качество и мнение“.

Премиерът Димитър Главчев, който в момента е в Брюксел за заседанието на правителствените и държавни глави от ЕС, също потвърди, че позицията на България за предстоящия форум е съобразена с всички решения на Народното събрание и гарантирам, че няма да излезем от тях. Нямам представа какво е смутило, уплашило и притеснило президента Румен Радев, коментира Главчев.

Той припомни още, че утвърждаването на позиция от МС е рутинно и винаги в годините тя се е синхронизирала между Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Премиерът Димитър Главчев потвърди, че той ще води българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли.

Председателят на ДПС Делян Пеевски подчерта, че отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България е потвърждение на това, че неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи! . „Заиграването с картата на сигурността и внушаването на страхове у хората е крах за високата институция на президент и злоупотреба с доверието на хората“, категоричен е Пеевски. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон