Радев: Хора, стискали само детско пистолетче, вземат решения, трябва да мислят повече

Румен Радев

В ход е ескалация и на говорене и действия.

Време е българските политици да си отворят широко затворените очи и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, а не само да повтарят тези, които не са им на някои от тях много ясни. Това заяви в Швейцария президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Няма значение дали нашето НС ще вземе някакво решение. Ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия, ние сме член на НАТО, има член 5, в момента това няма какво да го обсъждаме. Виждам някои истерични реакции точно на моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националните интереси, би трябвало да срещнат разбирането и подкрепата на нашите политици, а те издават всъщност страх и зависимости от някои хора. Това е наистина проблем, на който трябва да се намери решение, подчерта Радев. Тези клетви, изпразнени от съдържание, клетви в евроатлантизъм, на хора, които се самоетикират за евроатлантици без да разбират точно за какво става въпрос, техните демонстративни действия, издават по-скоро грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България, категоричен е Радев.

Като политици сме длъжни да предвидим и най-лошия сценарий и да работим така, че този лош сценарий да не се реализира, а не да спомагаме наистина той да се осъществи. Ако погледнете историята на редица конфликти, то така се започва – оръжие, муниции, разузнавателна информация, премиери на място. Не искам да плаша никого, но пак призовавам за разум, ако нещо не е ясно, политиците, които вземат решение, могат да се допитат все пак до експерти. Тук въпросът вече не е само чисто политически и то от хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, а не нещо друго, но вземат решения. Така че ако някой е много напорист в тези свои решения, аз призовавам всички наши народни представители и хора с власт, които вземат решения за изпращане на оръжия, за ескалация, нека да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България, подчерта Радев.

Нали си давате сметка, че има хора, които без да им мигне окото вземат решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора, но те няма да подложат своя собствен живот под риск. И ако се случи така, както каза един бивш министър на финансите – като дойде врагът, ние ще дадем отпор, ами, аз не съм сигурен дали ще дават отпор, ние ще ги търсим някъде неизвестно къде тези хора. Така че нека по-внимателно, да си намалят малко ентусиазма и да мислят повече, призова Радев./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон