Японската йена достигна 38-годишно дъно спрямо долара

На 26 юни японската йена достигна 38-годишно дъно спрямо долара. Това постави инвеститорите нащрек за евентуална намеса от страна на японските власти, докато инвеститорите очакваха данните за инфлацията в САЩ, предаде АФП.

Последното отстъпление на японската валута се дължи на несигурността около графика на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти и предпазливостта на Японската централна банка при затягането на паричната политика.
Фокусът се насочи към Токио, където в началото на седмицата заместник-министърът на финансите Масато Канда заяви, че властите следят отблизо движенията на валутните пазари и са готови да се намесят с подкрепа за йената 24 часа в денонощието.
Японската решимост беше поставена на изпитание, след като късно на 26 юни йената падна до 160,87 за долар - най-слабата си стойност от 1986 г. насам. Това се дължи на рязкото повишаване на доходността на американските държавни ценни книжа.
Някои анализатори смятат, че японската йена може да отбележи ново дъно, като спадне до 170 за долар. 
Милиарди бяха вкарани в подкрепа на йената, след като в края на април тя достигна 34-годишно дъно от 160,17, но ефектът беше ограничен.
Скокът на долара спрямо йената се дължи на голямото разминаване в паричните политики на Федералния резерв и Японската Централна Банка.
На 28 юни в САЩ ще бъде публикуван индексът на разходите за лично потребление (ИРЛП) - предпочитаният от ФЕД измерител на инфлацията, а седмица по-късно ще бъдат публикувани важни данни за заетостта.
Ако прогнозите за тях се окажат неочаквани, това може да отслаби очакванията за намаляване на лихвения процент и да окаже допълнителен натиск върху долара. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон