Путин: Талибаните са наши съюзници

Москва от години поддържа отношения с талибаните, въпреки че от 2003 г. те са забранена организация в Русия, а миналия месец Путин призова Москва да "изгради" отношения с талибанското правителство.

Руският президент Владимир Путин заяви, че талибаните, забранена в Русия групировка, са "съюзници" на Москва в борбата с тероризма, защото контролират Афганистан.

"Трябва да приемем, че талибаните контролират властта в страната. И в този смисъл талибаните, разбира се, са наши съюзници в борбата с тероризма, защото всяка власт е заинтересована от стабилност в държавата, която управлява", заяви Путин в Астана, предаде АФП.

Москва от години поддържа отношения с талибаните, въпреки че от 2003 г. те са забранена организация в Русия, а миналия месец Путин призова Москва да "изгради" отношения с талибанското правителство.

Талибаните се борят срещу джихадисткия си съперник "Ислямска държава Хорасан" (ИД-Х) в Афганистан.

През март бойци на ИД-К убиха повече от 140 души при нападение срещу концертна зала в Москва - най-смъртоносната терористична атака в Русия от почти две десетилетия.

Путин заяви, че талибаните са "поели някои отговорности", но че все още има "проблеми, които се нуждаят от постоянно внимание вътре в страната и от международната общност".

"Сигурен съм, че талибаните са заинтересовани всичко в Афганистан да бъде стабилно", добави той.

Москва затопли отношенията си с Афганистан, с който има сложна история след съветската инвазия през 80-те години, след излизането на САЩ от страната.

Но тя не признава официално правителството на талибаните и това, което нарича "Ислямско емирство Афганистан".

Путин също заяви, че приема сериозно коментарите на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че може да доведе до бързо прекратяване на сраженията в Украйна.

"Фактът, че г-н Тръмп като кандидат за президент казва, че е готов и иска да спре войната в Украйна, ние приемаме това съвсем сериозно", каза Путин на пресконференция в Астана.

Путин добави, че "не е запознат" с конкретните предложения на Тръмп за прекратяване на сраженията, които продължават вече трета година.

"Това, разбира се, е основният въпрос", каза Путин.

"Но не се съмнявам, че той го казва искрено и ние го подкрепяме", добави той.

Путин винаги е твърдял, че е отворен за разговори за прекратяване на конфликта, въпреки че миналия месец поиска от Украйна ефективна капитулация като предварително условие за прекратяване на огъня.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е отхвърлял идеята за временно прекратяване на огъня, което според него Русия ще използва, за да се прегрупира и превъоръжи.

Киев иска руските сили да напуснат изцяло страната, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г., като част от всяко споразумение, както и Русия да плати компенсации за щетите и разрушенията, причинени от конфликта.

Руските войски постигнаха скромен напредък на бойното поле тази година, след като украинската контраофанзива през 2023 г. беше до голяма степен неуспешна. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон