Путин постави условията за „мирни“ преговори с Украйна

Той отхвърли мирната среща на върха, организирана в Швейцария, на която Москва не беше поканена.

Владимир Путин заяви, че ще преговаря с Украйна, ако украинските сили се изтеглят от четирите региона, за които претендират, и след като Киев се откаже от членството си в НАТО, предаде АФП.

Той отхвърли мирната среща на върха, организирана в Швейцария, на която Москва не беше поканена.

"Веднага щом Киев започне ефективното изтегляне на войските (от областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие) и уведоми, че се отказва от плановете си да се присъедини към НАТО, ние незабавно, още в същата минута, ще дадем заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори", заяви Путин пред служители на руското външно министерство.

Тези искания де факто представляват искане за капитулация на Украйна, чиято цел е да запази териториалната си цялост и суверенитет.

Путин обяви анексирането на четирите региона на Източна и Южна Украйна през септември 2022 г., в допълнение към анексирането на Крим през 2014 г.

Владимир Путин уточни, че Украйна трябва да предаде всички тези територии на Русия, въпреки че Москва ги окупира само частично.

Той също така опорочи мирната среща на върха, от която Русия беше изключена, насрочена за провеждане в Швейцария на 15 и 16 юни по инициатива на Украйна, виждайки в нея "трик за отклоняване на вниманието на всички" от истинските виновници за конфликта, които според него са Западът и властите в Киев.

"В тази връзка бих искал да подчертая, че без участието на Русия и без честен и отговорен диалог с нас е невъзможно да се постигне мирно решение в Украйна и за сигурността на Европа като цяло", настоя руският президент. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон