Проучване: Група лекарства за диабет намаляват риска от рак

Група лекарства за диабет, сред които е и най-продаваният медикамент Ozempic, намаляват риска от някои видове рак, свързани със затлъстяването, показва ново проучване.

Публикуваното в списание JAMA проучване сравнява пациенти с диабет тип 2, които са били лекувани с инсулин, с пациенти, на които е бил прилаган клас лекарства, известни като GLP-1 агонисти, като Ozempic, между 2005 и 2018 г.

Изследователите са установили, че при пациентите, които са получавали GLP-1 агонисти, рискът от развитие на 10 от 13-те изследвани вида рак е значително по-нисък, включително рак на бъбреците, панкреаса, хранопровода, яйчниците, черния дроб и колоректалния рак.

Сред раковите заболявания, при които не се наблюдава значителна промяна в риска, са ракът на щитовидната жлеза и ракът на гърдата при жени в постменопауза.

"Добре известно е, че затлъстяването е свързано с поне 13 вида рак", заяви авторът на изследването Ронг Сю пред АФП.

"Нашето проучване предоставя доказателства, че GLP-1RA са обещаващи за прекъсване на връзката между затлъстяването и рака", каза Сю.

Сред изследваните лекарства е семаглутид - продаван в търговската мрежа като Ozempic - както и лираглутид и други. Ozempic е одобрен в Съединените щати през 2017 г.

GLP-1 агонистите съществуват от около 20 години, но новото поколение от тези лекарства, сред които и Ozempic, е популяризирано заради по-значителните си ефекти за намаляване на теглото.

Сю предполага, че доказаните в проучването ползи могат да насърчат лекарите да предписват на пациентите с диабет лечение с GLP-1 вместо други лекарства като инсулин. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон