Приятелството между Китай и Унгария подкопава глобалното лидерство на САЩ

Разцъфтяващите отношения на Унгария с Китай, които бяха демонстрирани по време на триумфалното двудневно посещение на китайския президент Си Дзинпин в Будапеща, са пламтящ пожар, алармиращ за три проблема. Ще се отзоват ли американските консерватори на призива?

За мнозина от американската десница защитата на унгарския премиер Виктор Орбан на традиционните ценности срещу идеологията на „будните“ опрощава всички други грехове. Не трябва да се поддаваме на игрите на Орбан. Предаността на унгарския лидер към задълбочаване на отношенията с Китай го прави ненадежден партньор. Той възхвалява Китай, който неуморно се труди, за да сложи край на американското глобално лидерство, като „стълб на многополюсния свят“. С такива приятели кой има нужда от врагове?

Си беше посрещнат в Унгария с червени килими, медийни похвали и защита от досадни протестиращи, благодарение на домакина си. Китай и Унгария подписаха най-малко 16 споразумения за сътрудничество с акцент върху енергетиката и инфраструктурата, като същевременно повишиха дипломатическите си връзки до „всеобхватно стратегическо партньорство за новата ера“.

Романтиката между Орбан и китайския президент е отдавнашна. По време на пандемията Унгария беше първата страна в ЕС, която одобри ваксинирането на населението си с инжекцията Sinopharm, произведена в Китай. Малко след като инжекцията беше одобрена, ръководителят на Китайския център за контрол на заболяванията в рядък момент на откровеност от страна на Китайската комунистическа партия призна, че тя не работи добре.

През 2015 г. Унгария направи фурор, като стана първата страна в ЕС, която се присъедини към китайската инициатива „Един пояс, един път“ (BRI). Железопътната линия от Белград до Будапеща, чието завършване е планирано за следващата година, е подписващият проект на BRI в Европа. През 2020 г. Унгария класифицира като тайна условията на китайските заеми за развитие, които финансират 85 % от проекта, за едно десетилетие. Замъгляването говори много.

Това, че железопътната линия свързва най-големите приятели на Пекин на континента, не е случайно. Целта е да се модернизира железопътната линия между Унгария и Сърбия и да се свърже с гръцкото пристанище Пирея, което е две трети собственост на китайската държавна компания за морски превози COSCO. Това е новият китайски „Морски път на коприната“, който позволява на китайските стоки и влияние да навлязат в сърцето на Европа.

Унгарското правителство посреща с отворени обятия китайските инвестиции и колебания. Понастоящем Пекин е най-големият вътрешен инвеститор в Унгария, а до средата на тази година в страната с население под 10 милиона души ще има 17 полета седмично до Китай.

През декември китайският производител BYD обяви, че е избрал Унгария за място на нов завод за сглобяване на електрически автомобили. Китайските производители на батерии за електромобили също откриват заводи в Унгария с главоломни темпове. Унгарските власти се надяват да изпреварят САЩ като втори по големина производител на литиево-йонни батерии, разбира се, след Китай. Миналата година унгарското правителство опроверга изтекли доклади, в които подробно се описват китайските планове за изграждане на центрове в Унгария за разпространение на сурови химикали за множество европейски производствени мощности.

Китайските фирми играят водеща роля и в изграждането на унгарската 5G телекомуникационна система. През 2020 г. Huawei откри изследователски център в Будапеща. През 2023 г. унгарската телекомуникационна компания 4iG подписа меморандум за разбирателство с китайската Huawei.

В момент, когато много страни в Европа не могат да избягат достатъчно бързо от 5G, произведено в Китай, Унгария се отличава от останалите с пряко отхвърляне на САЩ и техните опасения за сигурността. Китайските камери за видеонаблюдение и софтуер за лицево разпознаване също така са установили значителен плацдарм в Будапеща, което е важно за унгарските правоприлагащи органи. Двустранно споразумение от март проправи пътя на Китай да разположи своя полиция в Унгария. Пекин със сигурност ще използва тази нова власт, за да преследва дисиденти и да събира разузнавателна информация в Унгария.

Дори материалната подкрепа на Китай за войната на Русия срещу Украйна не беше достатъчна, за да разубеди Орбан да приеме държавно посещение. Министър-председателят публично подкрепи мирния план на Китай за войната. Планът е фалшив, но очевидно Унгария не участва в шегата.

Щедрият прочит е, че Унгария олицетворява стремежа да заеме средна позиция между Америка и Китай. Но в свят на автократи, които укрепват властта си срещу демократичния Запад, този предполагаем трети път е мираж. Европейските колебаещи се отслабиха САЩ.

В Будапеща трябва да бъдем честни по отношение на нашия проблем с Китай. Американските консерватори имат авторитета и мускулите да наложат корекция на курса в Унгария - и моментът е сега./БГНЕС

--------

Даниел Кочис и Ивана Страднер, The Hill

Последвайте ни и в google news бутон