Принцеса Кейт присъства на честването на рождения ден на краля

Катрин, принцеса на Уелс, пристигна в Бъкингамския дворец за официалното тържество по случай рождения ден на британския монарх - първата ѝ публична поява след разкриването на диагнозата ѝ рак.

Събитието - едно от най-важните събития в кралския календар - е традиция, която отбелязва официалния рожден ден на британския владетел вече повече от 260 години. Истинският рожден ден на Чарлз обаче е през ноември.

Принцесата и съпругът ѝ принц Уилям бяха забелязани да се придвижват заедно към двореца, докато започваше церемонията Trooping the Colour ("Посрещане на знамената").

Хора от всички възрасти са се събрали по протежение на търговската улица за събитието. Някои от зрителите носят шапки и шапки-чадъри, а други развяват знамена. Най-патриотично настроените пеят националния химн.

Принцесата на Уелс - известна още като Кейт - ще наблюдава останалата част от парада със семейството си наблизо и се очаква да се присъедини към колегите си от кралското семейство на балкона.

Това е важен момент във възстановяването на принцесата, като отбелязва първата ѝ публична поява от Коледа насам - седмици преди диагностицирането на рака ѝ.

На 14 юни Кейт даде актуална информация за здравословното си състояние, като заяви, че е постигнала "добър напредък" във възстановяването си. Но тя добави, че очаква лечението ѝ да продължи още няколко месеца.

Крал Чарлз III също участва, въпреки че също се лекува от рак.

Trooping the Colour е великолепен военен спектакъл, при който 1400 офицери и войници, заедно с 400 музиканти и 200 коня, преминават по улиците на Лондон от Бъкингамския дворец до Horse Guard's Parade, а тълпите се нареждат по маршрута.

Британските крале и кралици удвояват празненствата си от 18 век насам, като организират както публично празненство - официалния рожден ден, така и по-частно събитие на истинската дата.

Смята се, че традицията е започнала с лудия по партитата крал Джордж II през 1748 г. Подобно на Чарлз III, Джордж е роден през ноември, когато британското време често е далеч от идеалното.

След тържественото шествие парадът се връща в двореца, където владетелят и членовете на семейството традиционно се събират на прочутия балкон, за да посрещнат отдолу ликуващите тълпи от доброжелатели.

Появата на Кейт беше основна тема за обсъждане сред зрителите, които разговаряха и загряваха ръцете си с шишета чай. "Много сме развълнувани", каза 41-годишната Рейн Гелденхуйс пред Си Ен Ен.

"Надяваме се да се качим на балкона и да видим отново красивото ѝ лице... Липсваше ни да я видим на публично място, така че сме тук най-вече заради нея", добави тя.

В малка промяна от миналогодишната си инагурационна процесия крал Чарлз ще участва в нея от каляска, а не на кон. Той и кралица Камила бяха докарани в карета по търговската улица заедно с други кралски особи.

Тазгодишната процедура е адаптирана, тъй като 75-годишният крал продължава лечението си от неуточнена форма на рак.

Лекарите са окуражени от напредъка му и му позволиха да се върне към публичните си задължения през април, но всеки негов ангажимент се преразглежда и адаптира, когато е необходимо.

По време на събитията днес той ще направи преглед на войските, седнал в карета на Аскот, заедно с кралица Камила.

Три от конете на британската армия, които препускаха през Лондон през април, се върнаха на служба и се очаква да участват в парада по случай рождения ден този уикенд. Останалите два коня "се наслаждават на лятна почивка в Чилтърнс" и според армията ще се върнат на служба своевременно. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон