Прилепите имат сложен социален живот

Изследователи твърдят, че прилепите водят сложен социален живот, споделят храна и активно поддържат приятелства.

В рамките на проект на Честърския университет са наблюдавани 10 различни обитания на прилепи в Северен Уелс.

Изследователите са разработили ултралеки и самозахранващи се устройства за проследяване, тъй като съществуващите GPS могат да бъдат твърде тежки за летящите бозайници.

"Нашите преносими устройства ще позволят за първи път да бъдат надеждно определени движенията, поведението и социалните мрежи на отделните прилепи", каза д-р Кристина Стенли.

Разработваната нова нанотехнология е в състояние да следи дистанционно движенията на отделните прилепи в реално време и учените се надяват, че ще подобри проследяването на дребните животни по света.

Екипът по проекта на Честърския университет се състои г-жа Стенли, специалист по поведението на животните, професор Теса Смит и докторантката Луси Морисън и работи заедно с Vincent Wildlife Trust и професор Ю Ши от университета в Лийдс.

Според екипа прилепите са защитен вид, който играе жизненоважна роля в много екосистеми, като контролира популациите на насекомите, опрашва растенията и разпръсква семена.

Но се твърди, че те са изложени на висок риск от звуково и светлинно замърсяване, което може да повлияе на способността им да намират храна.

Професор Смит заяви пред Би Би Си, че това е "новаторска работа за по-нататъшно разбиране на нуждите на дивата природа около нас". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон