Престрелка на границата между Южна и Северна Корея

Нахлуването през границата, разделяща двете армии, е станало в обрасъл район на силно укрепената гранична зона и вероятно е било случайно, заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете.

Южнокорейските войски са произвели предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници са пресекли границата за кратко тази седмица, съобщиха военните на Сеул, цитирани от АФП.

Отношенията между двете Кореи - формално все още във война, тъй като конфликтът от 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с мирен договор - са в една от най-ниските си точки от години.

"Някои севернокорейски войници, работещи в демилитаризираната зона на централния фронт, пресякоха за кратко военната демаркационна линия (ВДЛ)", се казва в изявление на СКС, като се има предвид линията на контрол между двете Кореи.

"След като нашите военни изтреляха предупредителни изстрели, те се оттеглиха на север", се казва в съобщението. Впоследствие не са наблюдавани "никакви необичайни движения".

Навлизането вероятно е било случайно, заяви говорителят на Обединения комитет на началник-щабовете Лий Сунг-джун.

"Ситуацията по това време беше такава, че демилитаризираната зона вече беше обрасла с дървета и маркировката ВДЛ не се виждаше ясно. Нямаше път и (севернокорейските войници) се движеха през храстите, а ние наблюдавахме (тях) още преди да се доближат до ВДЛ", каза Ли.

"Смятаме, че те не са възнамерявали да нахлуят, като се има предвид, че веднага след предупредителните излъчвания и предупредителните изстрели се придвижиха на север", допълни той.

През последните седмици Северна Корея изпрати на юг повече от хиляда балона, натоварени с боклуци, като например цигарени угарки и тоалетна хартия, в отговор на балоните с антипхенянска пропаганда, изпратени на север от активисти.

В отговор южнокорейското правителство прекрати военното споразумение от 2018 г. за намаляване на напрежението и възобнови пропагандните предавания по границата, което разгневи Севера, който предупреди Сеул, че създава "нова криза".

Северна Корея също може да инсталира отново свои високоговорители по границата, обявиха военните на Сеул - тактика, която тя използва от 60-те години на миналия век, като обикновено излъчва възхвала на управляващата фамилия Ким. Те преустановиха кампанията през 2018 г., когато връзките за кратко се затоплиха.

През последните месеци Северът също така е бил забелязан да премахва уличното осветление от малкото пътища, които някога са свързвали двете Кореи, както и да разрушава участъци от междукорейската железопътна линия, съобщи информационната агенция Йонхап. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон