Повече от 3000 украински затворници искат да служат в армията

Украйна изпитва недостиг на войници и въоръжение в лицето на по-голямата руска армия.

Повече от 3000 души, лишени от свобода в Украйна, са подали молби за участие във въоръжените сили, съобщи официален представител, цитиран от АФП.

Молбите идват съгласно нов закон, целящ мобилизирането на повече бойци за борба с руската инвазия.

"Това се отнася за повече от 3 000 души. Направихме тази оценка преди приемането на закона", заяви пред украинската телевизия Олена Висоцка, заместник-министър на правосъдието.

"Не можем да кажем, че потенциалните 20 000 души, които споменахме, ще се запишат", добави тя.

В началото на май украинските депутати приеха закон, подписан от президента Володимир Зеленски, който позволява на определени категории затворници да отидат да се бият на фронта в замяна на условно освобождаване.

Тази мярка се прилага за затворници, които доброволно искат да отидат, и изисква съгласието на военните власти след преглед на физическото и психическото здраве на затворника.

Тя няма да се прилага за затворници, осъдени за някои тежки престъпления, включително умишлено убийство на повече от двама души, сексуално насилие, престъпления срещу националната сигурност или присъди за корупция.

Според текста такова искане ще могат да отправят само затворници, на които им предстои да излежат по-малко от три години, като те ще служат в специални армейски части.

След повече от две години съпротива срещу една много смъртоносна инвазия, Украйна изпитва недостиг на войници и въоръжение в лицето на по-голямата руска армия.

През април Киев прие и спорно законодателство за военната мобилизация, което има за цел да улесни постъпването в армията и да наложи по-големи санкции на тези, които не се запишат. Той намали минималната възраст за мобилизация от 27 на 25 години.

Директорът на украинската неправителствена организация "Защита на затворниците в Украйна" Олег Цвили заяви през май, че се опасява, че украинските затворници ще се превърнат в "месо", изпратено да се бие без внимание, "както в Русия".

В Русия от 2022 г. насам паравоенната компания "Вагнер" вербува десетки хиляди затворници от руските затвори, които след това са унищожени в изключително смъртоносни атаки, особено по време на битката при Бахмут. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон