Популистката партия на Фицо спечели изборите в Словакия

Партията Смер-СД, водена от бившия министър-председател Роберт Фицо, получи 23,3%, побеждавайки центристката Прогресивна Словакия със 17%, при преброени почти всички гласове.

59-годишният Фицо обеща, че Словакия няма да изпрати "нито един боеприпас" на Украйна и призова за по-добри отношения с Русия.

Анализатори прогнозират, че едно правителство на Фицо може да промени радикално външната политика на Словакия, за да заприлича на тази на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Смер ще получи 42 места в 150-членния парламент, така че ще се нуждае от коалиционни партньори, за да получи мнозинство.

Лявата партия Хлас-СД, която възникна през 2020 г., когато група депутати от Смер напуснаха партията на Фицо, е един от потенциалните партньори с очаквани 27 места.

Хлас се ръководи от Петер Пелегрини, който стана премиер на Словакия през 2018 г., след като Фицо трябваше да се оттегли от поста си на фона на общонационалните протести след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му.

Куциак разкри връзките между италианската мафия и правителството на Фицо в последната си статия, публикувана посмъртно.

Пелегрини заяви пред репортери, че не е добра идея двама бивши премиери да участват в едно правителство, но "това не означава, че такава коалиция е невъзможна".

Анализаторът Бранислав Ковачик от университета "Матей Бел" в централния град Банска Бистрица заяви пред АФП, че очаква Пелегрини да се включи в коалиция.

"Възможно е той да не участва в кабинета. Може да стане председател на парламента, той вече е правил това в миналото и се е справял добре".

Двете партии могат да се обединят с националистическата Словашка национална партия (СНС), която се очаква да спечели 10 места, за парламентарно мнозинство от 79 места.

В миналото Фицо вече два пъти е съставял правителство със СНС, която също се противопоставя на военната помощ за Украйна.

Словакия е един от най-големите донори на Украйна в Европа като дял от нейния БВП.

Словашкият министър на отбраната Мартин Скленар посети Киев непосредствено преди вота, а в деня на изборите украинският президент Володимир Зеленски благодари на Словакия за това, че е "застанала на страната на Украйна". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон