По-малко ултрапреработена храна – по-добри резултати при намаляване на теглото

Минимално преработената храна – с повече плодове, зеленчуци, месо и зърнени продукти – остава по-добрият избор.

Хората, които консумират минимално преработена храна, отслабват двойно повече от онези, които се хранят с масови произведени „здравословни“ продукти. Това сочи ново британско проучване, публикувано в Nature Medicine.

В рамките на 16-седмичен експеримент 55 участници са получавали безплатни ястия – осем седмици с минимално преработени храни (напр. овесени ядки и домашна паста), и осем седмици с ултрапреработени продукти (например барчета, готови лазаня и напитки). Макар че и двата режима отговарят на официалните хранителни насоки на Обединеното кралство, хората на минимално преработената диета приемали средно с 290 калории по-малко дневно и отслабнали с около 2% от телесното си тегло – без да са ограничавани в количеството храна. Преизчислено за година, това би означавало около 13% редукция при мъжете и 9% при жените.

Участниците на „здравословната“ диета с ултрапреработени храни също свалили тегло, но по-малко – с около 120 калории по-нисък дневен прием.

По-малкият прием на калории при първата група се дължи и на пълноценно засищане с натуралните продукти.

Любопитно е, че „лошият“ холестерол (LDL) бил понижен повече при ултрапреработената диета – вероятно заради прецизния подбор на храните в проучването. Все пак хората на минимално преработената диета показали по-добри резултати по отношение на телесните мазнини и триглицеридите – фактори, свързани с риска от сърдечни заболявания.

Изводът на учените е, че дори когато някои ултрапреработени храни изглеждат здравословни, минимално преработената храна – с повече плодове, зеленчуци, месо и зърнени продукти – остава по-добрият избор. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон