Пеканов: Реално можем да загубим милиони по ПВУ

България реално може да загуби милиони по ПВУ и да трябва да се отказва от реализация на определени проекти. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Атанас Пеканов.

Той припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е една програма за управление. Там са написани реформи и инвестиции, които трябва да се случват с или без правителство. Според него едно от малкото добри неща при конституционните промени беше, че можеше винаги да има парламент и законите да се движат дори, когато имаме предсрочни избори.

„За съжаление, това на практика на функционира. Въпреки че вече една година не получаваме пари, партиите не могат да се обединят и да приемат мерките, които са останали. Те не са лесни, защото засягат законови промени в съдебната и енергийната системи. Отлагат се от една година, затова не получаваме пари. Най-вероятно това ще доведе до реална загуба на милиони, а не само до забавяне“, предупреди Пеканов.

Той смята, че това е проблем за страната ни, защото важни инвестиционни проекти няма да се случат, ще трябва да се откажем от нещо, което сме обещали. Пакенов препоръча партиите по-отговорно да погледнат на този въпрос и да предприемат съответните действия.

Засягайки необходимите промени в сектор енергетика, икономистът заяви, че въгледобивът изпитва проблеми и трябва да сме наясно, че ще е трудно да задържим нещо, което е икономически неустойчиво. Това обаче не означава, че не трябва да се погрижим за прехраната на хората в тези региони. Диалогът за това какво да се направи през последната година отсъства.

„Цяла Европа говори за нова индустриална политика, за инвестиции в сектори, които ще имат бъдеще през следващите десетилетия – електромобили, батерии, соларни панели и др. Ние не го правим, а говорим как да убедим ЕК, че Зелената сделка трябва да бъде отхвърлена. Тя ще бъде леко ревизирана надолу, амбициите ще бъдат по-малки, но няма да бъде отхвърлена. Така ми изглежда от всички изявления, направени след евроизборите“, смята Пеканов.

Според него България изостава и в реиндустриализацията – процес, който трябва да върне изнесените производства обратно в Европа.

„Това означава да отваряме нови заводи с добри работни места в Европа. Например, Германия се опитва да отваря заводи за микрочипове. Това е една от ключовите борби кой да привлече подобен тип производства. България не прави това. Можем да изчакаме другите страни да се реиндустриализират и ние да се закачим за тях, но е много по-добре ние да проявим инициативата“, заяви икономистът.

Той подчерта предимствата на България – близка правна рамка с богатите страни от ЕС, но все още по-ниски заплати от тях: „Когато производството се завръща от Азия, то трябва да дойде в Източна Европа. Не говорим достатъчно и за това“.

По отношение на приемането на еврото, Пеканов заяви, че винаги се е застъпвал България да бъде част от еврозоната не само по икономически причини, а защото това ни дава и политическа тежест. „Ще седим на масата с най-силните страни, които взимат решения за втората най-важна валута в света“, подчерта той.

Пеканов смята, че е напълно реалистично това да стане на 1 януари 2026 г.

Икономистът призова и за малко повече разум в парламента. „Без значение дали партиите ще могат да се обединят около кабинет, има реформи, които трябва да се случат. Те не случайно са заложени в ПВУ и успяха да получат пълен консенсус. ЕК ги очаква от нас, правилни са и трябва да се случат“, каза Пеканов. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон