Огромен успех за Илон Мъск и SpaceX

Наблюдатели очакват изстрелване на ракетата Starship

Огромната ракета Starship на SpaceX постигна първото си кацане по време на изпитателен полет, предаде АФП.

При спускането над Индийския океан, северозападно от Австралия, от космическия кораб се откъснаха парчета огнени отломки, показа драматично видео от бордова камера, но в крайна сметка той се запази и оцеля при влизането в атмосферата.

„Въпреки повредената клапа, Starship измина целия път до меко кацане в океана!“ написа главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск в социалната мрежа X.

„Днес беше велик ден за бъдещето на човечеството като космическа цивилизация!“, добави той.

Най-мощната ракета, създавана някога, излетя от звездната база на компанията в Бока Чика, Тексас, в 7:50 ч. сутринта местно време, след което се издигна в космоса и прекоси половината земно кълбо, като пътуването ѝ продължи около час и пет минути.

Със своята конструкция, която може да се използва многократно, космическият кораб Starship е от съществено значение за осъществяване на амбициозната визия на Мъск за колонизиране на Червената планета и превръщането на човечеството в многопланетарен вид.

Междувременно НАСА е сключила договор с модифицирана версия, която да изпълнява ролята на последното превозно средство, което ще спуска астронавти на повърхността на Луната в рамките на програмата „Артемида“ по-късно това десетилетие.

Три предишни тестови полета завършиха с разрушаването на Starship, което според компанията е приемлива загуба предвид бързия подход при разработването на технологията. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон