Официално приключиха евроизборите в Ирландия

Изборите за Европейски парламент в Ирландия приключиха рано днес, като всички 14 места бяха заети след маратонско петдневно преброяване - най-дългото в 27-членния блок.

Управляващите дясноцентристки партии Fine Gael, ръководена от министър-председателя Саймън Харис, и Fianna Fail, ръководена от вицепремиера Мишел Мартин, спечелиха по четири места, предаде АФП.

Най-голямата опозиционна партия, ляво-националистическата Sinn Fein, спечели две места, лейбъристите - едно, а независимите кандидати получиха останалите три места.

Въпреки че Ирландия беше сред първите страни, които гласуваха на 6 юни, тя приключи преброяването на гласовете последна.

Местните избори, които се проведоха на същата дата, забавиха преброяването на гласовете в Европа, тъй като бюлетините първо трябваше да бъдат сортирани в различни купчини.

За разлика от повечето държави от ЕС, в Ирландия в няколко избирателни района се кандидатираха десетки кандидати, а гласуването и преброяването на гласовете се извършиха ръчно, а не по електронен път.

Основната причина за проточилото се преброяване беше сложната избирателна система - PR-STV или пропорционално представителство с един прехвърлим глас - използвана в ирландските избори.

Тази система разпределя вторите, третите и следващите преференциални гласове на кандидатите, които са били избрани или елиминирани, между съперничещите си кандидати, което води до продължителна серия от преброявания в продължение на няколко дни, докато се запълнят всички места.

"Това е върховна демонстрация на начина, по който функционира демократичният процес. Аз го обичам. Дано никога не се промени", заяви Люк "Минг" Фланаган, независим кандидат, който спечели едно място.

Кандидатите чакаха нервно в продължение на дни в центровете за преброяване на гласовете, наблюдавайки как изборните служители прехвърлят излишните гласове от отстранените кандидати.

"PR-STV по същество е любимият ирландски високоадреналинов спорт в забавен кадър", казва един коментатор в социалната мрежа X.

Системата е "най-добрата изборна интрига, съчетана с драмата на броенето на Евровизия", отбелязва друг, визирайки ежегодния песенен конкурс на предимно европейски държави.

Едно необичайно забавяне се случи в първия ден на броенето миналата на 9 юни и можеше да се случи само в Ирландия.

Преброяването на гласовете на местните избори в западното графство Клеър беше прекъснато за часове, за да могат хората да гледат финала по хокей на Мънстър - едно от най-важните събития в ирландския спортен календар. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон