Nvidia надхвърли пазарна капитализация от 3 трилиона долара

По този начин Nvidia става едва третата американска компания, достигнала пазарна оценка от това ниво, след Microsoft и Apple.

Акциите на Уолстрийт затвориха със стабилно повишение, като S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови върхове, а пазарната стойност на производителя на чипове Nvidia надхвърли 3 трилиона долара.

По този начин Nvidia става едва третата американска компания, достигнала пазарна оценка от това ниво, след Microsoft и Apple, предаде АФП.

Широкообхватният S&P 500 се повиши с 1,2% до 5 354,03 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 2,0% до 17 187,90 пункта.

Промишленият индекс Dow Jones се повиши с 0,3% до 38 807,33 пункта.

Доброто представяне дойде в момент, когато Nvidia премина границата от 3 трлн. долара пазарна капитализация, изпреварвайки технологичния гигант Apple, а акциите ѝ приключиха с 5,2% ръст.

"Имате нещо като най-доброто от двата свята за фондовия пазар, тъй като имате по-ниски лихвени проценти и сила на акциите с мегакапацитет, по-конкретно на Nvidia", каза Патрик О'Хеър от Briefing.com.

Други големи имена като Meta Platforms, компанията майка на Facebook, се повишиха с 3,8%, а Hewlett Packard Enterprise отскочи с 10,7%.

Акциите на Apple се повишиха с 0,8 %.

Икономическите данни, публикувани в сряда, също показаха, че наемането на служители в частния сектор е намаляло повече от очакваното през май, като според фирмата за заплати ADP работодателите са добавили 152 000 работни места.

По-хладният пазар на труда може да даде увереност на Федералния резерв да намали лихвените проценти по-скоро рано, отколкото по-късно.

Всички погледи се насочват към правителствения доклад за заетостта, който ще бъде публикуван в петък, за да се появят още доказателства, че най-голямата икономика в света се охлажда достатъчно, за да може централната банка да започне да понижава лихвените проценти.

Отделно проучване показа, че активността в сектора на услугите в САЩ се е възстановила и през май - промяна, която според О'Хеър успокоява опасенията за икономиката и засилва оптимизма на пазара за "меко приземяване" - при което инфлацията се понижава без разрушителен спад.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон