Нургюл Салимова: Гоня нормата си за гросмайстор за мъже

За родната състезателка предстои Шахматна олимпиада в Будапеща.

В ексклузивно интервю за Фондация „Спорт в България“, най-добрата шахматистка на България Нургюл Салимова сподели за своите надежди за предстоящите събития, сред които и Шахматната олимпиада в Будапеща. Българката не скри и желанието си да стигне нормата за гросмайстор при мъжете. „Имам още няколко турнира, които са част от подготовката ми за Олимпиадата по шахмат, както и за рейтинг. Разбира се, гоня третата си норма за гросмайстор за мъже – третата и последна“, въодушевено заяви Нургюл.

Изминалата година бе изключително успешна за 21-годишната Салимова, която постигна забележителни резултати както на индивидуалните си участия, така и на отборните. Сега за „сияйната роза“ предстоят няколко сериозни събития, някои от които и отборни. „Всички състезания са еднакво предизвикателство, но отборните са едно ниво по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки състезател е така, тъй като там играеш не само за себе си, но и за отбора – както беше миналата година, когато играхме за България“, коментира Нургюл.

Стремеж на младата ни шахматистка е все повече момичета да се ориентират към този спорт, като тя вярва, че скоро пак ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете. „Аз винаги съм го казвала, че ако говорим за шах, бих искала повече момичета да се включват в шаха, не говоря само за България, говоря в световен мащаб“, сподели Салимова.

Според нея психологическата подготовка е от определящо значение що се отнася до изравняването на силите между двата пола. Нургюл е уверена, че с подходящата подготовка, българският шахмат ще постигне огромни успехи. „Имаме силно поколение девойки, станахме европейски шампиони. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца предстои Шахматната олимпиада в Будапеща, надявам се, че там ще покажем отново подобен резултат на този от Будва. Всички работим здраво за това“, коментира Салимова.

Нургюл е на мнение, че основен фактор зад победите в спорта е усърдната работа и поради тази причина тя играе шах почти всеки ден. „Не съм виждала някой да стига върха само с талант, но само с работа, да. Най-добре да имаш и двете,“ коментира шахматистката. Тя си спомня, че в детството си е била суеверна и е носила колие с розово слонче винаги когато играе. Днес Нургюл следва само един ритуал – чува се с майка си преди всяка партия. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон