Нова Зеландия се измъкна от рецесията

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване.

Икономиката на Нова Зеландия е излязла от рецесията, сочат официалните данни, но финансовият министър на страната предупреди, че инфлацията все още хвърля "дълга сянка".

Новите икономически данни бяха по-добри от очакванията на експертите след мрачните 18 месеца, през които икономиката се свиваше през четири от последните пет тримесечия.

Икономическото производство на Нова Зеландия е нараснало с 0,2 % между януари и март тази година, сочат данните на StatsNZ.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване.

Министърът на финансите Никола Уилис заяви, че това е положителен знак, но че страната все още се бори с необузданата инфлация и натиска върху разходите за живот.

"Жителите на Нова Зеландия усещат дългата сянка на продължителен период на висока инфлация, като високите лихвени проценти допринасят за по-дълбок и по-траен спад, отколкото се прогнозираше по-рано", каза тя.

Наричана някога "икономика на рок звездите" заради способността си да устоява на финансови кризи, през последните години ключовите сектори на земеделието и туризма в Нова Зеландия бяха засегнати.

Природните бедствия опустошиха огромни площи от земеделската земя, а проблемите на световната верига за доставки засегнаха изолираната островна държава повече от всички останали.

Броят на туристите трудно достигна върховите стойности, наблюдавани преди пандемията от Ковид.

Миналия месец дясноцентристкото правителство на Нова Зеландия представи бюджет за намаляване на данъците въпреки трудните икономически перспективи.

За да плати за това, министър-председателят Кристофър Лаксън заяви, че ще свие държавните разходи, след като вече съкрати хиляди работни места в публичния сектор. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон